Política

L’Estat fa pinya amb Morenés en la topada amb Torra

El president català demana la dimissió de l’ambaixador espanyol als EUA

Pedro Sánchez rebutja el referèndum

Espanya sempre és Espanya, mani qui mani, i ahir n’hi va haver una altra prova quan el govern socialista que dirigeix Pedro Sánchez va fer pinya amb l’ambaixador espanyol a Washington i exministre de Defensa amb Mariano Rajoy, Pedro Morenés, que en un acte a la capital dels Estats Units i en presència del president de la Generalitat, Quim Torra, el va acusar de mentir quan diu que a Catalunya hi ha presos polítics. Morenés no en va tenir prou, sinó que va assegurar, davant d’una nodrida delegació catalana que era a Washington amb motiu de la inauguració del festival Smithsonian Folklife, que porta un llaç al cor en defensa dels catalans que se senten espanyols a Catalunya i que, segons ell, viuen acovardits.

El discurs de l’ambaixador, que va prendre la paraula després de Quim Torra, per expressament contestar “la propaganda del senyor Torra”, va genera un enrenou monumental amb crits de desaprovació de molts catalans que eren a la sala, crits de “llibertat presos polítics” i la marxa del president Quim Torra i el seu seguici, que van deixar plantat l’exministre.

Ja fora de l’acte on continuava parlant Morenés, el president de la Generalitat va qualificar la intervenció del representant espanyol d’“absolutament intolerable i ofensiva”, i en va demanar la dimissió. Els fets van passar quan a Catalunya era de matinada, i a primera hora del matí van merèixer l’atenció del conseller d’Exteriors, Ernest Maragall, que va cursar una queixa al ministeri espanyol, segons va fer saber ell mateix durant la compareixença que va fer al Parlament.

Mentre el govern de la Generalitat disparava cap a un costat, des del govern espanyol es feia en un sentit diametralment oposat i fent pinya amb l’ambaixador que va designar l’anterior govern del Partit Popular. El president Pedro Sánchez va voler esquivar la qüestió dient que no havia escoltat Morenés, però va ser contundent en respondre a una periodista dient-li: “El que sí que li puc assegurar és que a Espanya no hi ha presos polítics.”

Els ministres de Sánchez van ser més explícits en la defensa de Morenés, començant per la vicepresidenta, Carmen Calvo, que va mostrar la seva aprovació al fet que un “càrrec institucional digui el que és legal i el que no és real”, mentre que el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va afirmar que “cap ambaixador es pot quedar impassible davant els atacs a Espanya”.

L’incident entre Torra i Morenés hi havia el risc que es repetís hores més tard, en l’estrena del Folk Festival, però el seu director va optar per evitar conflictes i va suprimir els parlaments que hi havien de dur a terme el president i l’ambaixador, i se’ls va fer seure ben allunyats l’un de l’altre.

D’altra banda, Pedro Sánchez va respondre ahir mateix a l’anunci de Quim Torra que posarà damunt la taula de la reunió del dia 9 de juliol una proposta de referèndum d’autodeterminació, rebutjant de ple aquesta possibilitat. Sánchez va dir que la posició d’Espanya en aquest tema és molt clara, és la mateixa des de fa molt de temps “i no ha canviat”.

LES FRASES

Permetin-me que corregeixi aquesta propaganda del senyor Torra. Espanya no té presos polítics
Pedro Morenés
Ambaixador espanyol als eua
Les paraules de Morenés són absolutament intolerables i ofensives
Quim Torra
president de la generalitat
Morenés va dir el que havia de dir sense ofendre. No es podia quedar impassible davant dels atacs
Josep Borrell
ministre D’exteriors
Aquest incident és una anècdota desgraciada i inacceptable. Hem fet una queixa
Ernest Maragall
conseller d’exteriors


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona