Política

Buit de les institucions catalanes a Felip de Borbó

El monarca apel·la a la convivència i destaca la importància de mantenir l’autogovern dins la Constitució

El rei espanyol s’oblida de l’1-O i el context polític actual

Sense autoritats com ara el president de la Generalitat, Quim Torra, o l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i amb multitudinaris actes de protesta. En aquest ambient es va celebrar ahir la cerimònia de lliurament dels premis Fundació Princesa de Girona 2018. El dur discurs contra Catalunya que el monarca espanyol Felip VI va oferir dos dies després de la violència policial contra els catalans que volien votar en el referèndum de l’1 d’octubre ha fet que les autoritats catalanes hagin girat l’esquena a l’acte i als Borbons. Tant és així que els organitzadors han hagut de buscar una alternativa fora de la ciutat. Concretament, s’ha hagut de traslladar al Mas Marroch, a Vilablareix. I és que el ple de l’Ajuntament de Girona va declarar el Borbó persona non grata.

En un acte deslluït per la intensa pluja que va caure durant tota la tarda, per la falta també de personalitats de l’àmbit econòmic català i per la celebració de l’acte en un espai molt més reduït que l’Auditori de Girona, el monarca no va tenir paraules ni pels fets de l’octubre que han propiciat aquest buit, i ni tan sols sobre l’actualitat política a Catalunya o a la resta de l’Estat.

El català i el castellà

El rei espanyol sí que va tenir paraules a favor d’un camí de reconciliació apel·lant a una Catalunya amb convivència amb la resta de l’Estat espanyol. “Una Catalunya que estima una llengua, el català, i en diàleg i convivència permanent, sincera i enriquidora amb el castellà.” En aquest sentit, el monarca va donar valor a la llengua com a vehicle d’unió. “És un element sense el qual no és possible entendre la cultura d’aquesta terra que tant estima les seves tradicions”, va afirmar. En aquest sentit, va destacar la pluralitat del territori com un valor afegit. “Una terra d’acollida, inclusiva, integradora, respectuosa amb la diferència, oberta i plural, que ha estat sempre a l’avantguarda de la cultura i l’economia.”

En un discurs que, en part, va ser pràcticament calcat al de l’any passat, el monarca va apel·lar a mantenir el compromís amb “les senyes i els valors que han engrandit Catalunya”. Aquestes, segons el Borbó, “han estat la base del seu progrés i, per tant, del progrés de tot Espanya”. “És el compromís amb els joves de Catalunya i de tot Espanya, el futur del nostre país”, sosté.

Un cop retirat el 155, Felip VI va voler posar èmfasi en la importància de mantenir l’autogovern de Catalunya i seguir el camí de les regles democràtiques que ha aportat la Constitució. En aquest sentit, va destacar la Catalunya que està “amb les seves institucions històriques d’autogovern i orgullosa de la seva personalitat”. “Una terra des de la qual tant es va contribuir al nostre gran acord de convivència democràtica i cívica en llibertat, que va culminar amb la nostra Constitució i que ha permès el desenvolupament polític i el progrés social i econòmic d’Espanya en el seu conjunt com mai abans en la història”, va assegurar.

Malgrat el buit de les institucions catalans i que l’esdeveniment hagi estat com desterrat, el Borbó va mostrar el seu “compromís amb Girona i les seves comarques”. En aquest sentit, va assegurar que la fundació es mantindrà “en aquesta terra”.

Premi al talent

El jugador de bàsquet Pau Gasol, la nedadora paralímpica Teresa Perales i el cardiòleg Valentí Fuster van ser els encarregats ahir d’inaugurar l’acte, que reuneix durant dos dies al voltant de 500 persones, la majoria joves, a Girona. Els premis Fundació Princesa de Girona, dotats amb 10.000 euros, reconeixen la trajectòria de joves d’entre setze i trenta-cinc anys i també la tasca d’una entitat que treballi pels joves, guardó que aquest any s’ha concedit per primera vegada a una organització internacional.

Aquest any s’ha decidit distingir, en la novena edició dels premis, la cantant granadina Soleá Morente i el violoncel·lista madrileny Pablo Ferrández (premis FPdGi Arts i Lletres ex aequo), l’enginyera química de Càceres María Escudero i el químic sevillà Guillermo Mínguez (premis FPdGi Recerca Científica ex aequo), l’enginyer aeronàutic barceloní José Miguel Bermúdez (premi FPdGi Empresa), l’emprenedora social madrilenya Arancha Martínez (premi FPdGi Social) i l’organització francesa Article 1 (premi FPdGi Entitat Internacional).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS