Política

Estats Units

El repte migratori

“Les famílies han d’estar unides”

Milers de nord-americans surten al carrer en més de 750 ciutats per exigir la reunificació familiar d’immigrants

Trump desferma la indignació amb la política de “tolerància zero” que aplica a la frontera sud

S’han acabat les manifestacions festives als EUA. Ja no és temps de reivindicacions musicals, protestes alegres reafirmant una ideologia o una forma de pensar. La política de “tolerància zero” contra la immigració i la separació familiar han fet canviar el xip.

I és que el president sembla haver travessat una línia vermella: que les seves polítiques afectin nens. No és que abans no decretés mesures impopulars –només cal recordar el vet migratori, o la inacció en el control d’armes després de massacres–, però les imatges de menors en gàbies i crits d’infants desesperats han posat la ira a flor de pell. Les últimes accions polítiques del president Donald Trump, un atac directe a les famílies immigrants, han canviat el to. El parc de davant la Casa Blanca es va inundar de més de 30.000 persones, totes vestides de blanc i armades amb pancartes. La calor sufocant d’estiu feia encara més heroic passar un matí de dissabte cridant consignes contra el president. Ja no hi ha música alegre ni res a celebrar. Els discursos són directes, amb un missatge ras i curt, un rebuig inapel·lable. O amb uns o amb els altres.

Nens sense pares, encara

“Som aquí perquè hi ha pares que ara mateix no poden cantar cançons de bressol als seus fills”, va dir Lin-Manuel Miranda, aclamat creador del musical Hamilton i gran activista pro immigrants. Als EUA encara hi ha 2.047 menors separats dels seus pares, immigrants indocumentats, i no hi ha pla ni estratègia per resoldre-ho. Es van organitzar manifestacions sota el lema “les famílies han d’estar unides” a més de 750 ciutats, als 50 estats del país. Des de grans ciutats com Nova York, Chicago o Los Angeles, fins a llocs a primera línia de la crisi, a la frontera amb Mèxic. Tots els crits, fos molta o poca la distància, anaven dirigits cap a Trump i la seva administració. A la Casa Blanca, però, no hi havia ningú. El president va decidir passar el cap de setmana en un dels seus resorts jugant al golf. Alguns manifestants van intentar incomodar-lo, cridant contra el “racisme” del mandatari.

No hi ha indicis que res pugui canviar. Ans al contrari: Trump no recula. La seva administració ja ha fet oficial el desig d’engarjolar famílies immigrants durant més temps del que està previst per llei. L’ordre executiva que va signar fa un parell de setmanes, exigint la reunificació familiar i la fi de la separació, sembla paper mullat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses