Política

Serret s’estrena com a delegada a Brussel·les

Maragall exigeix a la Unió Europea que respecti l’exdiputada d’ERC com a representant “legitimada”

L’exconsellera és l’únic membre del govern de Puigdemont que ha tornat a ocupar un càrrec públic

L’única supervivent del govern de Puigdemont agafa les regnes de la representació del govern català a Brussel·les. Amb la seva estrena com a delegada de la Generalitat davant la Unió Europea, Meritxell Serret s’ha convertit en l’única política de l’executiu destituït pel 155 i empresonat o exiliat que ha pogut tornar a exercir un càrrec públic. Ho va fer ahir amb el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, que va defensar el seu nomenament després de la pluja de crítiques, inclosa la del mateix president espanyol, Pedro Sánchez. El polític d’Esquerra Republicana va assegurar després de reunir-se amb ella a la delegació del govern a la capital belga que és una representant “acreditada, perfectament legitimada i amb tots els drets”.

“Seria absurd pensar que la Unió Europea no està en la posició de reconèixer això”, va dir per contrarestar les acusacions que Serret no podrà mantenir reunions amb les institucions europees per la seva situació legal a l’Estat espanyol. “Hem d’admetre que Europa pot practicar discriminació en termes polítics respecte a les representacions acreditades davant les seves institucions?”, va plantejar Maragall.

Serret també va respondre a les crítiques oferint “plena predisposició” per recuperar la presència de la delegació, fins fa un mes sota el control de Madrid per l’aplicació del 155, en tots els espais i àmbits de la UE, “com correspon”. A més, va remarcar que “mai hi haurà cap problema per parlar o dialogar amb qui sigui” i que la política de la delegació serà de “portes obertes”.

Així, en el seu primer dia de feina va anunciar que es començarà a presentar a les principals institucions europees i a demanar reunions amb els seus líders. En aquest sentit, Maragall va avançar que tenen intenció de mantenir contacte amb la Comissió Europea, el Consell Europeu, el Parlament Europeu, el Comitè de les Regions i el Consell d’Europa, aquesta última institució amb seu a Estrasburg (França).

Traves

En espera de les reaccions polítiques a la capital europea pel seu nomenament i les seves peticions de reunió, el govern espanyol ja va posar traves per mantenir-hi relacions la setmana passada. Des de Brussel·les, el mateix Sánchez va admetre que la situació de Serret era un obstacle perquè La Moncloa hi estigui en contacte. Ahir Maragall va reconèixer que és “obvi” que hauran de treballar en contacte amb el govern espanyol, però no va detallar com ho faran. “Encara és molt aviat”, va dir.

Quan li van preguntar per la possibilitat que el Tribunal Suprem reactivi per tercera vegada una ordre europea de detenció després que els tribunals belgues rebutgessin l’última per un defecte de forma, l’exconsellera a l’exili va descartar que això pugui interferir en la seva feina. Segons ella, si aquest procediment judicial es posés en marxa un altre cop, no hauria d’impedir “en cap moment” la funció de la delegació de la Generalitat. En aquest sentit, va voler recordar que de moment ella és una ciutadana “lliure”.

La consellera de Puigdemont a l’exili que fins ara generava menys atracció mediàtica a Brussel·les passa de cop a primera fila d’exhibició com a representant del govern català davant les institucions europees. La figura de Serret, estretament lligada al món rural català, contrasta amb la del delegat anterior, Amadeu Altafaj, molt conegut en l’entramat institucional europeu, amb experiència professional a la Comissió Europea.

LES FRASES

Mai hi haurà cap problema per parlar o dialogar amb qui sigui
Meritxell Serret
delegada del govern davant de la unió europea
Europa pot practicar discriminació respecte a les representacions acreditades davant les seves institucions?
Ernest Maragall
conseller d’acció exterior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia