Política

Els presos arriben a Catalunya entre clams per l’alliberament

Junqueras, Romeva i els Jordis van ingressar ahir al migdia a Lledoners, i Forcadell i Bassa, a la tarda, a Puig de les Basses; avui s’espera l’arribada de Forn, Turull i Rull

Milers de persones es mobilitzen i Torra exigeix que s’arxivin les causes penals

Encara no són a casa, però ja són a Catalunya. Els primers sis presos polítics catalans acusats de rebel·lió arran del referèndum de l’1-O van ingressar ahir, i els altres tres ho faran avui, en centres penitenciaris del país, enmig d’un clam popular i institucional pel seu alliberament immediat i incondicional. “Avui els tenim més a prop, però no els tenim on han de ser: a casa, al carrer, lliures i sense cap causa pendent”, subratllava el president de la Generalitat, Quim Torra, en una declaració conjunta al migdia amb el president del Parlament, Roger Torrent, a les portes de l’edifici, en què van ser acompanyats de membres del govern i la mesa, els grups sobiranistes, familiars i diverses entitats civils. Torra va emfasitzar que l’atansament “és una obligació legal, i no una concessió política”, i va deixar clar que “en cap cas” forma part d’una negociació amb el govern espanyol. A més, avisava que no deixaran de treballar pel seu alliberament, i exigia que “surtin d’una vegada de la presó i s’arxivi la causa penal”. “No descansarem fins que no sigueu a casa amb les vostres famílies”, proclamava també Torrent, que insistia: “A prop no vol dir llibertat ni justícia completa. La llibertat i la justícia són plenes o no es tenen, i no ens conformarem amb menys.”

Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Raül Romeva van ingressar oficialment a la presó de Lledoners, al Bages, a les 13.39 hores, segons va informar el Departament de Justícia, procedents de Zuera, a Saragossa, on havien passat la nit, si bé van fer parada prèvia a Brians II perquè la custòdia fos traspassada per la Guàrdia Civil als Mossos d’Esquadra. Els primers havien sortit dilluns de Soto del Real, i els altres d’Estremera per dormir aquella nit a la presó de Valdemoro, encara a Madrid, d’on van sortir dimarts al matí rumb a Catalunya. En arribar ahir, els presos independentistes es van estar unes hores al mòdul d’ingressos, on van dinar, van passar reconeixement mèdic i ja han dormit aquesta nit en cel·les individuals al mòdul 2, on ara hi ha 93 persones, pràcticament totes complint condemna, i no en presó provisional. La seqüència previsiblement serà la mateixa per a Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, que van sortir ahir d’Estremera també amb destinació final a la presó de la Catalunya Central, prèvia parada per dormir avui a Zuera.

En canvi, Carme Forcadell i Dolors Bassa van fer el viatge, el més llarg, ahir tot d’una tirada des de la presó de dones d’Alcalá Meco fins a la de Puig de les Basses, a l’Alt Empordà, on van arribar quan passaven vint minuts de les quatre de la tarda. En totes dues presons els polítics van tenir un petit comitè de benvinguda. Una vintena de persones convocades pel CDR de Manresa van rebre els presos al migdia amb crits de “Llibertat” a Sant Joan de Vilatorrada, mentre que a Figueres les esperaven desenes de persones, entre les quals hi havia familiars de l’exconsellera. En general, però, es va respectar la petició que havien fet la vigília les famílies, a través de l’Associació Catalana de Drets Civils, perquè la gent no s’acostés “a les vies d’accés ni als centres penitenciaris” per poder fer els trasllats “amb tranquil·litat i amb la màxima seguretat”, tot i que a la nit hi va haver un incident a l’entrada de Lledoners, quan activistes espanyolistes que treien llaços gros col·locats pels CDR van agredir un home que els estava enregistrant amb el mòbil.

En tot cas, la mateixa ACDC va convocar i protagonitzar ahir a la tarda, juntament amb l’ANC i Òmnium, multitudinàries marxes de suport fins a les portes de les dues presons. Torrent va ser a la de Puig de les Basses, on prèviament va voler ser el primer a visitar Forcadell i Bassa. El president de la Generalitat també va ser el primer a veure’s amb els Sànchez, Cuixart, Junqueras i Romeva a Lledoners. En sortir, Torra i Torrent, que van poder abraçar els presos, van assegurar que els havien trobat bé.

Les mobilitzacions van aplegar polítics de totes les forces independentistes. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va participar en la de Figueres. En el trajecte cap a la marxa, Artadi va parlar per telèfon amb la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, en una conversa “cordial” en què van coincidir en el fet que cal reprendre la interlocució política entre els dos governs.

Primers missatges

Ja a Catalunya, alguns dels presos van enviar els primers missatges. El de Junqueras, a través de Twitter, va ser per assegurar que “malgrat el gruix dels murs” ara escolta els que els donen suport “amb més claredat”. També en una piulada l’expresidenta Carme Forcadell va assegurar que està contenta d’estar a Catalunya, però hi va afegir: “Continuo injustament a la presó. A prop de casa no és a casa.” Era el clam unànime que es va poder sentir ahir.

LES FRASES

La llibertat i la justícia o són plenes o no es tenen, i no ens conformarem amb menys
Roger Torrent
president del parlament

LA DATA

Avui es posa fi a l’allunyament dels presos polítics, però no a la injustícia i l’aberració
Quim Torra
president de la generalitat
14.07.18
És el dia
en què l’ANC i Òmnium han convocat la manifestació a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona