Política

Torrent denuncia en un acte al Quebec la presó de polítics independentistes

El president del Parlament també alerta d’una “regressió dels drets i les llibertats” a Espanya

Demana que es faci seguiment de la situació catalana

El president del Parlament, Roger Torrent, va denunciar ahir diumenge al Quebec (Canadà) l’empresonament dels dirigents polítics independentistes davant de la comissió política de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF). Torrent va recordar que fa un any la seva predecessora al capdavant de la cambra catalana, Carme Forcadell, ja els havia alertat de les “accions judicials” contra càrrecs públics sobiranistes, en la trobada que va mantenir l’APF a Luxemburg. “Ara és a la presó”, va lamentar Torrent: “És en presó preventiva per haver permès el lliure debat en un parlament democràtic”, va reblar.

El president de la cambra catalana va anar més enllà i va insistir que el cas de Forcadell “no és aïllat”, ja que també hi ha “membres del govern i els dirigents de dues de les grans entitats socials del país que estan empresonats o a l’exili per la defensa de les seves idees”. El president del Parlament va alertar també que a Espanya es viu “un context de regressió de drets i llibertats fonamentals”. En aquest sentit, Torrent va explicar que “els darrers mesos s’han dictat ordres de presó contra cantants per les lletres de les seves cançons i contra ciutadans pels seus comentaris a les xarxes socials”. El president de la cambra catalana també va fer referència a l’1 d’octubre: “S’ha reprimit violentament ciutadans que només volien dipositar un vot en una urna”, va dir Torrent. Ho va fer davant de representants de desenes de parlaments estatals i subestatals, com el de França, Canadà, el Quebec, Bèlgica o Suïssa i els va demanar que “la situació política de Catalunya continuï sent objecte de seguiment”.

Torrent, que demà assistirà al ple de l’APF, també va parlar de solucions i va assegurar que “des de les institucions” i “des de la societat” catalanes es vol “revertir” la “regressió de drets fonamentals i substituir la repressió pel diàleg polític, la negociació i les llibertats democràtiques”.

LA FRASE

La regressió de drets no només afecta un projecte polític, també va contra cantants i ciutadans
Roger Torrent
president del parlament

Deu anys a l’assemblea

La cambra catalana forma part de l’APF des del 2008 i és una assemblea consultiva formada per parlaments i organitzacions interparlamentàries que comparteixen els valors de la Carta de la Francofonia. Creada l’any 1967, 83 parlaments en formen part, la majoria estatals. A l’octubre el president de l’APF, Jacques Chagnon, va demanar en un comunicat que es mantinguessin “les institucions parlamentàries catalanes i els poders dels diputats elegits democràticament ” i es protegís “la sobirania” del Parlament. També va instar el govern català i espanyol a “dialogar per trobar una sortida pacífica a la crisi” i va exigir que es respectessin “els valors democràtics i els drets parlamentaris”. Demà podria haver-hi una nova resolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia