Política

Torra qualifica la reunió de “cordial” i celebra que Sánchez “reconegui que el conflicte és polític”

El president ha dinat amb el seu equip i Mascarell abans de comparèixer davant els mitjans a la seu de la delegació de la Generalitat a Madrid

Quim Torra ha proposat una segona reunió de cara a la tardor, aquesta vegada al Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat la reunió que ha mantingut avui dilluns a la Moncloa amb el president espanyol, Pedro Sánchez, de trobada “cordial”. Segons fonts de Presidència, la trobada ha mantingut un bon to, han pogut posar sobre la taula els temes que pretenien posar i, Torra ha celebrat que Sánchez “reconegui que el conflicte entre Catalunya i Espanya és polític”.

Després de la reunió, el president Torra s’ha desplaçat a la delegació de la Generalitat a Madrid on, acompanyat pel delegat, Ferran Mascarell, ha dinat abans de la seva compareixença en roda de premsa.

El primer que ha fet el president Torra és reivindicar la persona del president Puigdemont sobre qui ha dit que “qui hauria de ser aquí és el president Puigdemont, i que va guanyar les eleccions i que tenia el suport de la majoria absoluta del Parlament i que fruit dels impediments d’aquests mesos no va poder ser escollit”. Torra, ha aprofitat per posar en evidència la situació política que es viu a Catalunya.

Sobre la reunió amb el seu homòleg al govern espanyol, Torra ha qualificat la reunió de treball de “llarga i sincera” i ha explicat que “hem pogut contrastar cadascun de nosaltres la visió que tenim de Catalunya i del conflicte polític que es viu a Catalunya”. “Que el president Sánchez digui que és un problema polític i que s’ha de respondre políticament fa que ens sentim d’una manera molt propera a aquesta afirmació”, ha dit Torra.

Torra, també ha dit que s’ha parlat de tot i que “per nosaltres ha estat important, perquè jo diria que feia mesos, anys, que entre els governs espanyol i la Generalitat no es podia parlar de tot o no s’entrava a parlar de tot”.

El dret a l’autodeterminació era el tema central i s’ha pogut constatar que hi ha posicions totalment contràries. “Jo li he plantejat –al president Sánchez– que qualsevol solució política passa pel dret a l’autodeterminació de Catalunya i que aquesta proposta compta amb el suport del 80% de la població de Catalunya i que el govern de Catalunya no hi renuncia a cap de les fórmules per poder arribar a la independència”.

Sobre els presos polítics i exiliats, Torra ha dit que li ha explicat –a Sánchez– que “sí que hi ha presos polítics a Espanya”. Segons Torra, “al nostre entendre aquesta és una situació injusta, més que injusta una indecència jurídica” i ha insistit en la situació diferent en què es troben els exiliats respecte de la situació de presó existent a Espanya. Per aquest motiu, Torra ha insistit en la necessitat d’acabar amb l’ofensiva judicial i policial contra l’independentisme. “S’ha d’acabar la persecució de les persones per les seves idees polítiques”, ha dit. Torra, també ha insistit, perquè així ho han manifestat ells mateixos, que els presos polítics no són objecte de cap negociació “i per això ni el president Sánchez ni jo hem negociat res sobre aquest tema”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona