Política

Cs veu “fraudulenta” la substitució temporal dels diputats suspesos

Arrimadas demana que es compleixi la resolució del Suprem i insta Pedro Sánchez a actuar

La líder taronja avança que quan l’acord sigui definitiu presentaran una petició de reconsideració a la mesa i, si cal, un recurs al TC

La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, ha qualificat de “fraudulenta” la substitució temporal dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem (TS) espanyol i ha demanat al Parlament que “garanteixi” el compliment de la resolució del jutge Pablo Llarena.

La dirigent taronja ha reaccionat aquest dimarts en una roda de premsa des de la cambra a l’informe dels lletrats del Parlament, que avala la possibilitat que els sis parlamentaris represaliats siguin substituïts temporalment en les seves funcions per altres diputats del mateix grup. Amb la solució proposada pels serveis jurídics, els diputats suspesos conserven els seus escons i no s’alteren les majories parlamentàries. La Mesa ha ajornat fins demà la seva decisió sobre com ha d’aplicar la resolució judicial que suspèn sis diputats, si bé els grups ja disposen de l’informe dels lletrats.

Arrimadas ha carregat contra l’informe i ha incidit en què ha esta signat “únicament” pel lletrat major, Joan Ridao. La diputada ha recordat que Ridao, designat la setmana passada en el càrrec, havia estat secretari general d’ERC. En ser preguntada per si l’informe havia estat “fet a mida”, ha contestat indirectament que sí.

“Les resolucions judicials s’han de complir. El que no pot ser és que no complim una resolució judicial perquè a l’independentisme no li vagi bé”, ha lamentat. “Que els independentistes prenguin les decisions que corresponguin. Tenen dret a denunciar però no a passar per damunt de les resolucions judicials”, ha insistit.

En aquest sentit, ha lamentat que no hi hagi “cap conseqüència pràctica a la suspensió” dictada per Llarena. En concret ha apuntat que “no poden acceptar” que les conseqüències d’estar suspès “siguin les mateixes que no estar-ho”. És per això que ha avançat que quan l’acord “sigui definitiu” presentaran una petició de reconsideració a la Mesa i, si cal, un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) espanyol. “Si la suspensió decretada per un jutge no té conseqüència pràctica però sí un informe de l’exsecretari general d’ERC presentarem un recurs”, ha afirmat.

La líder de Cs a Catalunya ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a actuar i s’ha preguntat si “deixarà de mirar cap a una altra banda” mentre els “seus socis de govern deixen de complir una resolució judicial”. “Tenim poques esperances a que els independentistes vulguin complir la resolució judicial. Demanem al govern espanyol que reaccioni perquè el separatisme no vol complir la llei”, ha reclamat.

Al ple d’aquest dimarts, Cs interpel·la el govern perquè condemni “tots els actes de violència” com els que, al seu parer, pateixen els càrrecs de Ciutadans en ser declarats “persones no grates” en alguns municipis catalans.

En aquest context, i preguntada per l’agressió al fotoperiodista Jordi Borràs, que ha estat agredit per un individu identificat posteriorment com a policia nacional espanyol, Arrimadas ha assegurat que condemna “totes les agressions” i “per descomptat” la que ha patit el fotògraf.

“Nosaltres respectem totes les investigacions i resolucions. I en aquest cas també. Jo espero que els independentistes condemnin les agressions als nostres regidors, a les seus dels partits i a les declaracions de persones non grates que es promouen en molts municipis”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona