Política

Pluja de crítiques a Trump pel tracte donat a Putin

Republicans i demòcrates s’uneixen en la indignació pel menyspreu del president als serveis secrets

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha trobat un incendi en tornar a Washington. La seva actuació a Hèlsinki, on, al costat del seu homòleg rus, Vladímir Putin, li va donar més credibilitat que a les agències d’espionatge nord-americanes, ho ha capgirat tot, especialment al Partit Republicà.

Trump, expert a creuar línies vermelles i sortir-ne indemne, sembla que ha traspassat una frontera límit. Fins ara havia criticat els serveis secrets, però ara dubta de les seves avaluacions. I no només això: posa a davant la posició d’un rival com Moscou.

Aquesta vegada, en vista de la contundència de les crítiques i les protestes, Trump podria haver-se superat. Els dubtes del cap de la Casa Blanca sobre si Rússia va interferir en les eleccions nord-americanes del 2016, pel simple fet que Putin li va dir que no era així, han generat qualificacions de “traïció” i “vergonya” fins i tot dels seus aliats republicans.

Un dels que en van sortir més malparats va ser Dan Coats, director nacional d’espionatge escollit pel magnat i ridiculitzat a Finlàndia. Però Coats no es va mossegar la llengua i va contraatacar: “Hem estat clars en la nostra avaluació sobre la ingerència russa i els seus esforços per minar la nostra democràcia.” A partir de llavors, el torrent de crítiques no va tenir aturador, en una unitat desconeguda en un país tan dividit políticament com els EUA. Republicans i demòcrates es van alternar per deixar clara la seva defensa de les agències d’espionatge.

“[Trump] Ha escollit conscientment defensar un tirà”, va etzibar el senador republicà John McCain. “El mal causat per la ingenuïtat, l’egocentrisme i la falsa ambivalència i simpatia pels autòcrates és difícil de calcular”, hi va afegir el demòcrata Chuck Schumer. “És l’espectacle més vergonyós protagonitzat per un president dels EUA que he vist mai”, va resumir William Burns, exambaixador dels EUA a Moscou.

Fins i tot defensors de Trump li han exigit que es faci enrere i aclareixi la seva posició. “Podria ser l’errada més greu de la seva presidència”, va advertir Newt Gingrich, expresident de la Cambra de Representants i acèrrim trumpista.

Alguns funcionaris de la Casa Blanca asseguren que tot va anar pitjor del que s’esperaven, i això que tenien les expectatives a un nivell molt baix. Trump, aïllat de la realitat i només aplaudit per un parell de presentadors del canal de televisió conservador Fox News, va assegurar que la reunió amb Putin havia estat “molt millor” que la de l’OTAN. “Tristament, no s’ha informat així, les notícies falses s’estan tornant boges”, va piular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona