Política

El TC suspèn cautelarment la moció del Parlament que ratifica els objectius polítics del 9-N

Els magistrats admeten a tràmit per unanimitat el recurs presentat pel govern de Pedro Sánchez

L’executiu espanyol no inclòs al seu escrit la petició d’advertir personalment els membres de la mesa i el govern de les conseqüències penals en cas d’incompliment

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha decidit aquest dimarts per unanimitat admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat que el govern de Pedro Sánchez va interposar contra la moció del Parlament de Catalunya aprovada amb els vots de Junts per Catalunya, ERC i la CUP per ratificar els objectius polítics del 9-N com a conseqüència dels resultats del 27-S, legitimats per l’1-O i el 21-D.

L’executiu espanyol considera que la moció “vulnera les sentències del Tribunal Constitucional i l’Estatut de Catalunya com han recordat els lletrats de la cambra” i justifica el recurs per la necessitat d’actuar en “defensa de la Constitució i de l’Estatut de Catalunya”. En tot cas, i a diferència del que passava durant el govern de Mariano Rajoy, l’executiu espanyol no ha inclòs al seu escrit la petició que s’adverteixi personalment els membres de la Mesa del Parlament o del govern de les conseqüències penals que podrien haver d’afrontar en cas d’incompliment.

El text aprovat al Parlament instava el Govern a presentar, en 90 dies, l’estat i el pla d’execució de totes les mesures suspeses pel TC, i en un termini de sis mesos en el cas de les normes anul·lades.

Els tres grups independentistes van votar a favor del punt sobre la declaració de ruptura del 2015, i CatECP hi va votar en contra. Al seu torn, Cs, PSC-Units i PP no van participar de la votació de cap dels punts de la moció.

L’admissió a tràmit implica la suspensió cautelar automàtica del decret, perquè el govern espanyol ha inclòs al seu escrit la invocació de l’article 161.2 de la Constitució que així ho estableix. En concret, queden automàticament suspesos els cinc primers apartats de la moció 5/XII del Parlament de Catalunya aprovada el 5 de juliol a instàncies de la CUP i que ratificada els objectius polítics del 9-N.

La resolució anterior ja havia estat suspesa pel TC i els lletrats del Parlament de Catalunya van advertir que calia “no tramitar la moció”.

A més de la suspensió cautelar, la providència del Tribunal Constitucional estableix que cal donar trasllat de l’admissió a tràmit i de la documentació presentada al Parlament de Catalunya perquè en un termini de 20 dies es personi al procés i formuli les al·legacions pertinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona