Política

El debat sobre la suspensió esquerda el bloc del 155

Iceta i Arrimadas fan evident la fi de la unitat d’acció dels partits espanyolistes al Parlament després de la moció de censura a Espanya

Iceta adverteix que “s’estan bellugant moltes coses”

“Es belluguen moltes coses i són canvis que espanten.” Amb aquestes paraules va definir ahir el líder del PSC, Miquel Iceta, el nou panorama polític que es va obrint pas a Catalunya arran de la consolidació del nou govern de la Generalitat i la irrupció del PSOE a la presidència del govern d’Espanya. Iceta va fer aquesta afirmació poc després que en l’atrafegada jornada parlamentària d’ahir es dibuixés de forma tímida una certa unitat d’acció entre Esquerra Republicana i el grup socialista i una coincidència, encara que per motius oposats, en el vot de Junts per Catalunya i Ciutadans. A banda de l’evident desacord entre els dos principals grups independentistes, la jornada d’ahir va deixar clar que el bloc dels partits que van fer costat al 155 s’ha esquerdat definitivament, i ahir tant Miquel Iceta com Inés Arrimadas es van dedicar tant a atacar Junts per Catalunya com a tirar-se mútuament els plats pel cap.

En el pim-pam-pum unionista també hi va participar el PP, que va posar el punt de mira en el PSC, mentre que els comuns, a través de Xavier Domènech, van insistir en el seu paper conciliador i en la necessitat de trobar una sortida negociada a la crisi oberta al Parlament.

Miquel Iceta va posar en el mateix nivell d’estratègia política els diputats de Junts per Catalunya i Ciutadans, a qui va acusar d’atiar el conflicte en comptes de buscar camins d’entesa, d’acord amb els nous tempos polítics que s’impulsen des de La Moncloa. “Hi ha qui se sent més còmode en el conflicte que en l’acord i acostumen a coincidir”, va dir Iceta en relació als dos grups de la cambra amb més diputats.

Arrimadas es va entossudir a donar la raó al líder socialista i, així que va comparèixer davant la premsa per valorar la situació creada per la suspensió del ple d’ahir, va reactivar el catàleg de desqualificacions al moviment independentista assegurant que “el procés és una font d’inestabilitat i divisió”. Però com ja comença a ser habitual en les últimes setmanes, els atacs més durs de la líder del partit taronja van anar cap als socialistes espanyols, i es va demanar “cap on mira el senyor Sánchez quan els seus voten amb Esquerra Republicana”. Per Arrimadas, el que va passar ahir és un “nou pagament del lloguer que ha de satisfer Sánchez per poder ocupar La Moncloa”.

En termes semblants es va expressar el president del grup del PP, Xavier García Albiol, que va assegurar que els socialistes havien actuat “amb submissió als independentistes” per fer costat a la proposta del president del Parlament.

Sobre el sentit del seu vot, Iceta va voler deixar clar que “hi havia una possibilitat de fer compatible l’acatament a la resolució del jutge Llarena i el normal funcionament del Parlament”, i per això van fer costat a la proposta de suspensió dels diputats i a la vegada a la substitució temporal del seu vot.

Al seu torn, el líder dels Comuns, Xavier Domènech va lamentar la “situació de l’absurd” viscuda ahir al Parlament, de la qual va fer principal responsable el jutge Pablo Llarena per voler dirigir la política del Parlament des del seu despatx. Domènech va demanar “un Parlament actiu” i la necessitat de “trobar solucions polítiques”, i va estar més a prop de les tesis d’Iceta quan va assegurar que “els extrems de Junts per Catalunya i Ciutadans no han fet possible la celebració del ple”.

LES FRASES

Cap on mira el senyor Pedro Sánchez quan els seus voten amb Esquerra Republicana?
Inés Arrimadas
presidenta del grup DE CS
Hi ha qui se sent més còmode en el conflicte que en l’acord i acostumen a coincidir
Miquel Iceta
PResident del grUp socialista
Avui ha quedat demostrada la submissió dels socialistes als independentistes
Xavier García Albiol
president del grup del pp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia