Política

Aznar afirma que a Espanya s’ha viscut un cop d’Estat que no ha estat desarticulat

L’exlíder del PP alerta del “dany institucional” i el “debilitament objectiu de la nació espanyola” que pot provocar aquesta situació

Lamenta que els dirigents actuals hagin estat “incapaços d’aprofitar” el cabal polític a favor de la unitat d’Espanya

L’expresident del govern espanyol José María Aznar ha afirmat aquest dimarts que a l’Estat espanyol s’ha viscut un “cop d’estat secessionista” que “no ha estat desarticulat”. L’exlíder popular s’ha preguntat “com és possible” que la conseqüència sigui que “els colpistes segueixen” i que l’executiu espanyol tingui “el suport dels colpistes”.

Aznar, que ha participat en una trobada organitzada en el marc dels cursos d’estiu de la Universitat de Màlaga, ha qualificat d’“insòlita” la situació de què es “quedin” els autors del cop. “No puc entendre com els dirigents polítics espanyols no són conscients del dany institucional que suposa i del perill que a Espanya hi hagi un cop d’Estat que no hagi estat desarticulat”, ha assenyalat.

Segons ell, al mateix temps que es donava el “cop” a Catalunya es va produir a Espanya un moviment a favor de la unitat del país que “no s’havia produït mai en la història”. Un “cabal polític” que, al seu parer, els líders polítics actuals “han estat incapaços d’aprofitar”.

Pel també president de la Fundació FAES, “l’expressió major d’aquesta pèrdua” és que s’hagi produït el relleu de l’executiu estatal com a conseqüència d’una moció de censura per “un govern majoritari que rep el suport dels radicals d’esquerra i dels colpistes”.

El primer ministre espanyol entre 1996 i 2004 ha mostrat la seva preocupació pel “dany institucional” que pot implicar aquesta situació i pel risc que provoqui un “debilitament objectiu de la nació espanyola”.

Immigració

Aznar també ha abordat la qüestió de la immigració. Ha qualificat de “gest” l’acolliment de les persones que viatjaven al vaixell humanitari Aquarius però ha afegit que “els gestos no fan política”. L’exlíder conservador ha advertit que l’Estat espanyol “s’ha convertit en el país receptor [d’immigració] més important d’Europa”.

Ha criticat algunes de les iniciatives plantejades per abordar aquest fenomen com la creació de camps de refugiats a Europa. Al seu parer és una idea “absurda”, ja que “és el millor efecte crida que poden somiar les màfies d’immigrants il·legals”. Tampoc veu bé els camps de refugiats en països d’origen, ja que seria un “colonialisme absolutament inacceptable”.

L’expresident espanyol ha demanat abordar aquesta problemàtica amb “la menor demagògia possible” perquè “no venen moments fàcils”. Ha recordat que a Àfrica hi viuen 1.400 milions de persones, una xifra que arribarà als 2.400 milions el 2050, segons les previsions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona