Política

JxCat i ERC milloraran la coordinació i Puigdemont activarà Consell República

Els dos grups reprenen els contactes per reconduir la situació després de la topada d’aquest dimecres al Parlament

La retirada de l’euroordre contra el president obre la porta a reprendre la internacionalització des de Waterloo

JxCat i ERC han començat a explorar nous “mecanismes de coordinació” per evitar que es repeteixin crisis com la que van protagonitzar aquest dimecres al Parlament. En paral·lel, el president Carles Puigdemont es prepara per tornar a Waterloo (Bèlgica) per activar el Consell de la República.

Un dia després que JxCat i ERC topessin al Parlament en relació amb la substitució temporal dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem (TS) espanyol, els dos socis de govern han reprès els contactes per reconduir la situació.

El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha explicat des del Parlament que les relacions entre els dos partits s’estan “encarrilant de forma positiva”. “Hem establert més mecanismes de coordinació perquè el que va passar ahir no torni a succeir. Som positius i optimistes”, ha assenyalat.

Prèviament, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha donat un toc d’atenció als dos partits pel seu enfrontament públic al Parlament. Els ha exigit “responsabilitat, unitat d’acció i una estratègia coherent per reprendre el camí a la independència”.

Aquest matí, el vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, encara insistia a retreure al president del Parlament, Roger Torrent, que hagués aprofitat un “recés” a la reunió de la mesa per “pactar” amb el PSC la suspensió dels diputats processats.

La portaveu del grup PSC-Units al Parlament, Eva Granados, ho ha negat i ha demanat a JxCat que no utilitzi els socialistes com a “excusa” per tapar la seva divisió amb ERC.

De la seva banda, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assegurat que el seu grup estudia presentar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) si el debat monogràfic sobre la “convivència”, que no es va celebrar ahir en ser desconvocat el ple, no se celebra abans del 31 de juliol.

Mentrestant, a través d’Instagram, Puigdemont ha fet una crida al sobiranisme a superar “velles estructures, desconfiances, interessos i rancors”.

Després de la mala maror d’ahir, la d’aquest dijous estat una jornada d’eufòria a les files de JxCat, després que el jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena hagi rebutjat l’extradició de Puigdemont només pel delicte de malversació, com va sentenciar el tribunal alemany de Schleswig-Holstein. El magistrat espanyol ha decidit retirar les ordres europees i internacionals de detenció contra els exconsellers Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, a més de la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

L’advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, ha confirmat que l’expresident de la Generalitat tornarà a Bèlgica “la setmana que ve”.

El retorn de Puigdemont a la residència que va llogar a Waterloo reobre els escenaris que van planificar JxCat i ERC per “internacionalitzar” la causa independentista, entre ells la posada en marxa d’un Consell de la República liderat pel president destituït.

Batet ha recordat que el Consell de la República “forma part del programa de govern” de JxCat i ERC i ha afirmat que, una vegada l’expresident s’instal·li de nou a Waterloo, tots els projectes que tenen en marxa “agafaran forma”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia