Política

Bèlgica i Escòcia tancaran les causes contra els exiliats

La retirada de l’euroordre reforça la llibertat de moviments de Comín, Serret i Puig pel territori de la UE, excepte l’Estat espanyol

Aviat pot ser cancel·lada la vista per a l’extradició de Ponsatí

Al marge del que suposi la imminent tornada de Carles Puigdemont a Bèlgica, la retirada de l’euroordre canvia poc la situació judicial dels membres del govern a l’exili, perquè la justícia belga ja es va negar a entregar Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig a les autoritats espanyoles adduint un defecte de forma a l’euroordre. La conseqüència legal per a ells d’aquesta decisió de Llarena simplement reforça la seva situació de llibertat a tot el territori de la Unió Europea, excepte el de l’Estat espanyol, ja que amb el rebuig belga a l’euroordre tots tres ja podien moure’s lliurement pel bloc europeu. Tanmateix, el lleu impacte en les seves condicions legals fora del territori espanyol no va impedir ahir als membres del govern de Puigdemont exiliats a Bèlgica celebrar un revés més a la justícia espanyola. Comín, Puig i Serret van qualificar ahir la segona retirada d’una euroodre del Suprem en el procés judicial contra els líders independentistes per l’1-O de “gran victòria”. Tant Puig com Serret van lamentar que es mantinguin els càrrecs per rebel·lió a l’Estat espanyol quan el tribunal alemany ha negat que hi hagi base per processar Puigdemont per aquest delicte. L’exconseller de Cultura va insistir ahir que la marxa enrere de Llarena a escala europea “segueix sent amarga” perquè els seus companys continuen a la presó. En aquest sentit, Puig va posar en relleu ahir les incoherències que hi ha entre les decisions judicials dels tribunals europeus i l’espanyol. “Ningú a Europa entén aquesta presó preventiva”, va criticar.

L’exili a Escòcia

Tot i la retirada de l’euroordre del jutge Llarena, la vista per a la extradició de Clara Ponsatí, prevista per al 30 de juliol, encara no ha estat cancel·lada, però s’espera que ho sigui en les pròximes hores. El seu advocat, Aamer Anwar, després de rebre la notícia del jutge Llarena va declarar: “Donem la benvinguda a les notícies, però mentre els presoners polítics continuïn sota custòdia, això no deixa de ser la normalitat per al govern espanyol.”

No obstant això, Anwar, especialitzat en la lluita pels drets humans, es va mostrar molt caut: “Les ordres judicials a nivell nacional no han estat retirades i la Clara i la resta de consellers continuen com a exiliats perquè si tornessin podrien ser arrestats. Els presos polítics a Espanya encara no han estat alliberats.” I hi va afegir: “Encara hem de veure si tornen a emetre una altre ordre europea d’arrest o si els mantenen a l’exili.”

Tan bon punt es va conèixer la notícia, la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va expressar la seva alegria per la decisió. La premier escocesa va dir que “les diferències polítiques haurien de resoldre’s democràticament i no mitjançant els tribunals penals”, i va expressar la seva confiança que Ponsatí pugui fer una vida normal. “Esperem que ara se li permeti continuar amb la seva vida i sent l’actiu que és per a Escòcia”, hi va afegir, en una mostra més de reconeixement a una professora per qui mig país s’ha mobilitzat.

Clara Ponsatí es va entregar en una comissaria d’Edimburg el 28 de març passat, quan Carles Puigdemont va ser detingut a Alemanya, i de seguida va ser posada en llibertat. Ponsatí, de 61 anys, havia recuperat el càrrec de professora d’economia a la prestigiosa Universitat de Saint Andrews i gaudeix d’una enorme reputació com a acadèmica al país. El mes passat, Clara Ponsatí va rebre el suport del Partit Nacional Escocès (SNP) en el congrés del partit i la mateixa exconsellera d’Educació es va dirigir als seus militants per agrair-los el suport i l’estima mostrada. “Lluitarem fins al final i guanyarem”, va piular a Twitter ahir Anwar.

Les diferències polítiques haurien de resoldre’s democràticament i no als tribunals
Nicola Sturgeon
primera ministra d’escòcia
Encara hem de veure si tornen a emetre una altra euroordre
Aamer Anwar
advocat de Clara Ponsatí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona