Política

“Puigdemont tornarà a l’Estat abans dels 20 anys que alguns auguren”

L’advocat Gonzalo Boye assegura que necessiten temps per treballar el retorn a Catalunya

Es mostra convençut que Llarena “reactivarà les euroordres quan hi hagi sentència condemnatòria”

L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat aquest divendres que el president es podrà moure arreu del món i que podrà tornar a l’Estat “abans” dels 20 anys que alguns auguren i que és el temps que triga la prescripció del delicte a Espanya. Així ho ha manifestat en declaracions a Els matins de TV3. “El retorn serà abans del que molts esperen. És un tema que hem de treballar i que trigarà una mica”, ha afirmat. “Tornarà a Catalunya en llibertat, però necessitem temps”, ha afirmat.

“Puigdemont des d’ahir és un home lliure i podrà fixar la seva residència on cregui convenient i podrà moure’s allà on consideri oportú”, ha assegurat.

Boye ha afirmat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena “en algun moment reactivarà les euroordres quan hi hagi sentència condemnatòria”. “Sembla que li ha agafat el gust a fer-ho, el que no li agrada són les respostes d’Europa”, ha sentenciat

Per l’advocat, “en algun moment Espanya haurà de decidir si es vol transformar en la Corea del Nord europea, aïllar-se, o si vol mantenir-se en l’àmbit jurídic europeu”.

Cuevillas

Per la seva banda, l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha recordat aquest divendres al matí al magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena que “té l’obligació de perseguir” els polítics catalans a l’estranger si els manté “imputats per delictes tant greus” com el de rebel·lió. “Estem a l’espai europeu, si un jutge alemany diu que no a un delicte, se’l persegueix per l’altre, igual que passaria entre un jutjat de Barcelona i un de Madrid”, ha afegit.

En una entrevista a l’ACN, Alonso-Cuevillas ha intentat explicar les possibles conseqüències de la retirada de les euroordres contra tots els polítics a l’estranger, tot i que admet que les previsions en una “causa política, no jurídica” són molt difícils perquè no en té precedents. Així, per exemple, creu que una sentència absolutòria pel delicte de rebel·lió contra els polítics empresonats podria afectar els exiliats. Si la sentència absolutòria dictaminés que no ha existit el delicte de rebel·lió, Puigdemont, Comín, Serret, Puig, Ponsatí i Rovira podrien tornar quan hagués prescrit el delicte de malversació de fons públics, que poden ser uns 10 anys. Si, en canvi, l’absolució per rebel·lió dictamina que els polítics empresonats no van participar en la rebel·lió, però que el delicte podria existir igualment pels processats a l’exili, aleshores aquests haurien d’esperar que el delicte prescrigués d’aquí 20 anys abans de poder tornar a l’estat espanyol.

La suspensió de diputats

Sobre la suspensió dels diputats processats per rebel·lió, Cuevillas ha dit que hi ha diversos elements que contradirien la decisió de Llarena. Segons el lletrat, l’article 384bis de la LECrim és una norma general per la suspensió de funcionaris i càrrecs públics, però els parlamentaris tenen una norma especial, com és el Reglament del Parlament, que forma part de l’anomenat “bloc de constitucionalitat”, les lleis fonamentals que regulen el funcionament democràtic. Per això, en el cas de diputats, caldria aplicar el Reglament del Parlament, i no pas la LECrim, reglament que no preveu la suspensió automàtica si no que primer cal aprovar-la en una votació.

Igualment, recorda que la interlocutòria on Llarena dictava la suspensió no és totalment ferma, perquè els exconsellers Comín i Serret la poden recórrer, cosa que ja han fet, i, per tant, encara hi ha la possibilitat que la Sala Penal del Suprem anul·li la resolució del magistrat instructor. Per últim, recorda que Puigdemont no és a presó, està plenament localitzat i des d’aquest dimecres ja no té cap ordre internacional de captura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell