Política

El sí a la independència es manté com a opció majoritària, segons el baròmetre del CEO

Els partidaris de separar-se d’Espanya baixen 1,3 punts i se situen en el 46,7% davant els 44,9% que rebutgen l’opció i que creixen 1,2 punts respecte al baròmetre de l’abril

ERC guanyaria les eleccions al Parlament, que mantindria la majoria independentista

El baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) fet públic aquest divendres evidencia que el sí a la independència continua sent l’opció majoritària dels catalans, tot i que cau un 1,3 punts respecte al baròmetre de l’abril (els partidaris n’eren 48%) i se situa en el 46,7%. Els contraris a la independència pugen 1,2 punts i se situen en el 44,9%. El suport a la independència es manté per davant per tercer cop consecutiu, però la petita baixada de suports col·loca la resposta a la pregunta dels sondeig en un “empat consolidat”, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet.

El baròmetre del CEO, que es va fer a 1.500 persones entre el 23 de juny 1l 14 de juliol, atribueix a Esquerra Republicana (ERC) una sobrada victòria en les eleccions al Parlament, passant per davant de Cs i JxCat, que en les darreres enquestes lideraven la intenció de vot. Amb els resultats del CEO, els partits independentistes mantindrien la majoria al Parlament.

Així, segons les dades fetes públiques aquest divendres, ERC aconseguiria entre 35 i 37 escons, uns quants més dels 32 que té actualment i que els 30-32 que li atorgava l’anterior baròmetre del CEO fet a l’abril passat. En segons posició quedaria Cs, que passaria dels 36 diputats que té ara a obtenir-ne 29-30, quatre menys que els que li assignava la darrera enquesta. A la tercera posició cauria JxCat, que es quedaria amb 27-29, entre cinc i set escons menys que els que té ara i tres menys que al sondeig de l’abril.

Per la seva part, el PSC veu com l’efecte Pedro Sánchez arribant a la Moncloa els atorga una certa recuperació i obtindria 19-21 escons, entre dos i quatre més que els que té ara i sis més que el resultat de l’últim baròmetre. Qui també pujaria molt és la CUP, que passaria dels 4 diputats actuals a tenir-ne 8 i 10, un resultat semblant al de l’última enquesta. CatECP també n’aconseguiria entre 8 i 10 –ara en té 8- i el PPC es quedaria amb un resultat molt semblant a l’actual, tenint entre 3 i 4 diputats.

Eleccions a l’Estat espanyol

Davant unes hipotètiques eleccions al Congrés dels Diputats, el CEO atorga també la victòria a ERC a Catalunya. Segons l’enquesta, els republicans aconseguirien entre 13 i 14 escons, 4-5 més dels 9 que té ara. Els comuns de Xavier Domènech i el PSC de Miquel Iceta empatarien en la segona posició amb 9 diputats, cosa que suposaria una certa baixada dels 12 escons d’En Comú Podem al 2016 i un increment per als socialistes de dos diputats, que a més aconseguirien més percentatge de vot que els comuns. Per la seva part, el PDeCAT en podria obtenir ara entre 7 i 8, un resultat ben semblant a l’aconseguit a les últimes eleccions estatals. Per darrere quedaria actualment Cs, que tot i això n’obtindria 6, un més que al 2016. En últim lloc quedaria ara el PPC, que cauria dels 6 escons que té actualment fins a quedar-se amb només 2 diputats.

Segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, les darreres enquestes demostren una certa “estabilitat” en la intenció de vot dels catalans a les eleccions espanyoles, però en destaca com l’efecte de Pedro Sánchez a la Moncloa ha fet revifar el PSC i incrementar el seu possible resultat. I és que el baròmetre es va fer just després de l’arribada del president del govern espanyol al poder. També crida l’atenció la forta baixada del PP, que podria respondre també a l’efecte de la mateixa moció de censura que va deixar Mariano Rajoy fora de la presidència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia