Política

Estats Units

La trama russa

Trump vol una ‘seqüela’ amb Putin

La Casa Blanca convida el president rus a Washington com a colofó d’una setmana negra

Els serveis secrets recelen de la relació amb Moscou

El magnat amenaça amb aranzels a totes les importacions xineses

“Pots repetir-ho? T’he sentit bé?” Divendres a la matinada Dan Coats, director nacional d’intel·ligència dels EUA, no hi donava crèdit: s’acabava d’assabentar, a través d’una periodista i davant de desenes de persones, que la Casa Blanca havia convidat el president rus, Vladímir Putin, a visitar Washington. “Bé, segur que serà especial”, es va resignar Coats, despertant riallades entre el públic.

La reacció del cap de les agències d’espionatge dels EUA és la imatge més evident de la desconnexió del president Donald Trump i el seu equip en l’afer rus, i la culminació d’una setmana esbojarrada, una comèdia d’embolics en diversos actes a la qual Trump vol afegir, a la tardor, una seqüela.

Els preparatius de la visita els va anunciar la portaveu presidencial a través de Twitter, i va indicar que seria “a la tardor”. Una sorpresa inimaginable en una saga que en només tres dies ha viscut en una muntanya russa.

Washington encara es pregunta què va passar a Hèlsinki. Per començar, en la reunió a porta tancada entre Trump i Putin. “No sé de què van parlar”, va confessar Coats, qui no va ser consultat sobre els detalls d’una trobada que no hauria aconsellat fer. No hi ha constància que el president prengués nota del que es deia, mentre no es descarta que Putin enregistrés la conversa.

Moscou està dominant el relat sobre què va passar a Hèlsinki, filtrant, per exemple, que es va proposar un referèndum a Crimea, i que es van arribar a “acords verbals” sense especificar. L’administració Trump es pregunta com descobrir què va fer l’imprevisible president sense ningú que pogués aturar-lo o aconsellar-lo. Fins i tot s’han plantejat interrogar la intèrpret que era a la sala, en una mostra inigualable de la desconfiança cap al mandatari.

Després va arribar la roda de premsa, amb la defensa de Trump a Putin davant de les agències d’espionatge nord-americanes. Un altre maldecap, preludi del daltabaix de la Casa Blanca en la que sens dubte quedarà com una de les pitjors setmanes del mandat del president.

Les correccions arribaven amb comptagotes, justificant descuits gramaticals o problemes d’entesa de preguntes i respostes. Mentrestant, les crítiques cada cop eren més contundents, arribant de totes bandes, incrèdules de com Trump no podia ser més contundent en un afer tan simple de resoldre. La pressió el va obligar a dir que estava “en desacord” amb una proposta de Putin que, el dia de la cimera, era “molt interessant”. A més, ha de repetir que és “molt dur” amb el president rus comparat amb el seu predecessor, Barack Obama, que en la seva opinió era vist per Moscou com un “babau”.

Però Trump també fa cas omís de molts consells i de la pressió, i defensa la “bona trobada”. Ara en vol una més, i fa el possible per combinar els atacs que li exigeix l’opinió pública amb la insistència que “portar-se bé amb el president Putin, amb Rússia, és positiu, no negatiu”.

La trobada encara no té data, “s’està treballant”. No obstant, és força probable que es vegin en un moment molt curiós: al voltant de les legislatives del novembre. Mentre es nega a allunyar-se de Rússia, Trump manté l’estira-i-arronsa econòmic amb Pequín. No satisfet amb dues tongades d’aranzels, ara està “disposat” a una tercera onada “a totes les importacions xineses”, una mesura més milionària que mai: més de 430.000 milions d’euros en taxes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona