Política

Cuba

Mínima apertura

Constitució no comunista

L’Assemblea Nacional cubana debat una reforma constitucional que inclou el reconeixement de la propietat privada i obre la porta al matrimoni gai

El president ratifica la majoria de ministres menys el d’Economia

L’Assemblea Nacional cubana (Parlament) va començar ahir tres jornades de sessions per debatre una reforma de la Constitució vigent des de 1976 que inclou el reconeixement de la propietat privada, obre les portes al matrimoni homosexual i limita el mandat presidencial a deu anys, a més de la creació de la figura del primer ministre. Els canvis en la carta magna impliquen la desaparició del terme comunisme, que surt en la carta magna actual. La reforma s’ajusta als nous temps de reformes econòmiques i a les reclamacions del col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals cubans. Tot i que les modificacions són significatives, l’esborrany que es debat precisa que no hi haurà canvis en “el caràcter socialista del sistema polític i social” de l’illa, que manté com a “força dirigent superior” el governant Partit Comunista de Cuba (PCC).

Dimarts, el govern ja va anunciar que a partir del desembre es tornaran a lliurar llicències per treballar per compte propi. L’executiu del nou president designat a l’abril, Miguel Díaz-Canel (el primer mandatari que no pertany a la família Castro des de la Revolució de 1959), és conscient que aquest àmbit del sector privat dona aire a l’economia cubana amb els petits negocis particulars, com ara els restaurants, els taxis i les perruqueries, que havien vist com les llicències eren congelades a l’estiu. Amb tot, hi ha demandes que segur que no s’inclouran en aquesta reforma. Els treballadors per compte propi reclamen que els seus negocis siguin reconeguts com a petites o mitjanes empreses, però no sembla que la reforma ho prevegi.

També queda en un àmbit contradictori que a Cuba es reconegui el paper del mercat i de la propietat privada, però que en canvi es continuï fent bandera d’una planificació centralitzada de l’economia de l’illa. El govern de l’Havana continuarà dirigint, doncs, un país socialista amb una mínima obertura en un sector que passarà a no estar controlat per l’Estat. L’Assemblea es reuneix fins demà, dilluns, quan, probablement, s’aprovarà la proposta de reforma que després haurà de passar a una consulta popular.

Els ministres de Castro

L’Assemblea Nacional sí que va aprovar ahir el nou Consell de Ministres de Miguel Díaz-Canel, que va ratificar la majoria de titulars del seu antecessor, Raúl Castro, entre els quals hi ha els vicepresident, Ramiro Valdés, de 86 anys i comandant de la vella guàrdia de la Revolució; el cap de les forces armades, el general Leopoldo Cintra, de 77 anys, i el ministre d’Afers Estrangers, Bruno Rodríguez. El canvi significatiu està en la cartera d’Economia, que en aquesta ocasió passa a mans del fins ara viceministre primer, Alejandro Gil. El nou executiu cubà té una mitjana de 60 anys i està integrat per 26 homes i vuit dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia