Política

Maragall i Batet preveuen la comissió bilateral la setmana vinent a Barcelona

L’afany de la Generalitat d’incloure al temari l’autodeterminació i els presos i exiliats encalla la data

Borrell garanteix respecte a l’acció exterior catalana

La comissió bilateral Estat-Generalitat, que no es reuneix des del 2011, es reunirà la setmana que ve a Barcelona si una disputa d’última hora no ho evita. En una visita a Madrid per entrevistar-se primer amb el ministre Josep Borrell (Afers Exteriors) al Palau de Santa Cruz –reservat a recepcions de diplomàtics estrangers– i més tard amb la ministra Meritxell Batet (Política Territorial), el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, va perfilar la cimera amb què els governs català i espanyol volen posar fi a set anys de guerra freda. La pressa de Batet a l’hora d’anunciar ja la data, però, va topar amb l’afany del govern català d’incloure al temari el dret a decidir i la situació dels presos i exiliats per “no normalitzar l’excepcionalitat”.

La reunió més tensa va ser la de Maragall amb Borrell, el ministre que es disposa a combatre el procés més enllà dels Pirineus i que ha ordenat a tots els ambaixadors que imitin el que va fer Pedro Morenés –ja destituït– a Washington davant Quim Torra lloant el bon nom d’Espanya i negant l’existència de presos polítics. Després de la deferència d’obrir el Palau de Santa Cruz a un emissari català, Borrell es comprometia davant de Maragall a “respectar” l’acció exterior tant de les delegacions catalanes tancades pel 155 i que es reobriran, com de les noves que s’obrin. La Generalitat ja ha anunciat que reobrirà les seus al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França, però Borrell ho va saber per la premsa quan ja apareixien al DOGC. Maragall s’obre ara a millorar la comunicació amb Borrell.

“Més cordial” amb Batet

Maragall no va ocultar que amb Batet la reunió havia estat “més cordial i més útil”, i fins i tot li va regalar dos llibres dels anys trenta –¿Qué pasa en Cataluña?, de Manuel Chaves Nogales, i un sobre l’homenatge de Barcelona a intel·lectuals castellans el 1930– tot recalcant que a Borrell no li havia regalat res.

Si bé està acordat que la bilateral ha de ser un dia de la setmana que ve i que la cita serà a Barcelona perquè la presidència de torn és de la Generalitat, l’abast del temari és el que fa encallar l’anunci de la data. Maragall pressiona perquè la cita no es limiti a inversions i els 45 punts llegats per Carles Puigdemont a Mariano Rajoy, sinó que inclogui l’autodeterminació –el punt 46 i el primer de la llista– i abordar que “els drets bàsics no estan sent respectats a Catalunya”. Si aquests dos punts no són inclosos o són vetats, fonts del govern es plantejarien no celebrar la bilateral. Tot i el torcebraç, Maragall no creu que el nou PDeCAT o ERC juguin a fer caure Pedro Sánchez. “No crec que formi part de l’estratègia de ningú a Catalunya”, va indicar el conseller.

LA FRASE

No crec que formi part de l’estratègia de ningú a Catalunya ser una dificultat per al govern central
Ernest Maragall
conseller d’acció exterior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia