Política

Puigdemont: “És l’hora dels fets”

L’expresident de la Generalitat assegura que no trigarà “20 anys en trepitjar territori català”

Dissabte torna a Bèlgica per “donar continuïtat al mandat dels ciutadans, alliberar els presos polítics i recuperar la normalitat”

“És l’hora dels fets”. D’aquesta manera, Carles Puigdemont ha reclamat al govern espanyol passar “dels gestos a l’acció” en aquest “canvi d’estil, de clima i de llenguatge” que ha dit que s’aprecia en el nou executiu de Pedro Sánchez.

“Hem demostrat disposició al diàleg, i la tindrem sempre, però cal abordar el que és essencial”, ha afirmat aquest dimecres en una roda de premsa a Berlín -la primera des que el Tribunal Suprem va anunciar la retirada de l’euro ordre contra ell-, on ha agraït el tracte rebut i ha anunciat que dissabte torna a Bèlgica.

Segons Puigdemont, “és absurd que l’Estat espanyol hagi estat disposat a reunir-se amb terroristes d’ETA i ara tingui inconvenients a dialogar amb nosaltres, els representants d’un moviment independentista democràtic”.

L’expresident de la Generalitat ha explicat, a Brussel·les hi ha el Consell de la República, des d’on vol treballar per “donar continuïtat al mandat dels ciutadans, alliberar els presos polítics el més aviat possible i recuperar la normalitat, també la de la meva vida”.

De fet, Puigdemont ha assegurat que pot ser que no trepitgi territori espanyol en 20 anys, però “tinc clar que no trigaré 20 anys a trepitjar territori català”.

En aquest context, l’expresident de la Generalitat ha insistit en preguntar quin és el projecte polític de l’Estat espanyol per a Catalunya. “Els fets són que, un, Catalunya ha fet múltiples propostes de millores econòmiques i, dos, que han estat totes rebutjades. La pregunta és: hi ha un projecte espanyol per a Catalunya?”. Hi ha afegit: “Si l’únic argument de l’Estat perquè Catalunya segueixi formant part d’Espanya és la força, és un argument molt feble”.

Preguntat sobre els catalans que no volen la independència, Puigdemont ha respost: “De la mateixa manera que en una Catalunya autonomista hi viu gent que vol la independència, en una Catalunya independent hi pot viure gent que no vol la independència. Cal respectar la decisió de la majoria”.

D’altra banda, ha qualificat avui de “paradoxal” i “contradictori” que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi retirat l’euroordre contra ell i a la vegada li impedeixi cobrar com a diputat del Parlament. “És una mica paradoxal o contradictori que el jutge digui que jo estic suspès com a diputat i que aquest mateix jutge no vulgui perseguir-me amb una euroodre”, ha argumentat.

El seu advocat Gonzalo Boye, ha indicat també que per a ells és “important que a Espanya es pugui parlar de dret, ja que l’instructor de la causa sempre ha parlat de política”. De la mateixa manera, Wolfgang Schomburg, advocat de Puigdemont, ha considerat que la justícia alemanya “ha deixat clar que el dret penal s’ha d’utilitzar amb molta cautela i que no es pot usar per resoldre conflictes polítics”.

Carles Puigdemont ha subratllat que li agradaria molt que hi hagués un referèndum com l’escocès, i ha reiterat que no hi ha cap precepte a la Constitució espanyola que prohibeixi fer referèndums, “es tracta de voluntat política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia