Política

Waterloo espera Puigdemont

El president a l’exili es reunirà amb Torra a la Delegació de la Generalitat a la Unió Europea

La Casa de la República prepara un gran acte de benvinguda per reivindicar la llibertat dels presos polítics

El president català a l’exili torna avui per la porta gran a Bèlgica després de la capitulació del jutge Pablo Llarena davant la impossibilitat d’extradir-lo per rebel·lió. Després d’uns quatre mesos estancat a Alemanya per lluitar contra l’ordre europea de detenció emesa contra ell pel Tribunal Suprem espanyol, Carles Puigdemont té previst avui una marató d’actes a la seva arribada a Brussel·les. Afortunadament gaudirà d’un temps agradable amb una calor moderada per celebrar la seva arribada, després que el país hagi suportat en els últims dos dies altíssimes temperatures de fins a 37 graus. Amb aquests esdeveniments donarà el tret de sortida a la seva segona etapa en territori belga, un nou període amb un panorama polític diferent del que hi havia quan va marxar de Brussel·les. Ara ja hi ha format un executiu català i a Madrid governen els socialistes en comptes dels populars.

Així, els actes amb el polític gironí aniran precedits primer d’una visita institucional avui a les 9 del matí del president Quim Torra a la Delegació del Govern davant la Unió Europea acompanyat de la nova delegada i consellera durant el govern de Puigdemont, Meritxell Serret. Posteriorment, Torra es trobarà amb el president a l’exili en aquesta seu de la Generalitat. De fet, serà el primer cop que tots dos presidents trepitgin aquesta delegació després de l’aplicació del 155. La reunió entre tots dos serà a porta tancada i es veuran també “amb els consellers a l’exili i els consellers desplaçats a Brussel·les”. Tot seguit, Quim Torra i Carles Puigdemont faran una roda de premsa conjunta.

Després d’un matí més institucional, l’acció es traslladarà a la Casa de la República, al municipi de Waterloo, prop de la capital belga, on es prepara un gran acte de benvinguda al president amb parlaments per reivindicar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. L’esdeveniment tindrà la participació tant de membres dels partits independentistes com de representants de la societat civil i altres personalitats destacades vinculades a l’exili de Puigdemont.

A banda de la delegació de Junts per Catalunya, des del PDeCAT hi enviaran el president del partit, David Bonvehí, i la vicepresidenta, Míriam Nogueras. Després del recent xoc entre JxCat i Esquerra Repúblicana, de la formació d’Oriol Junqueras només viatjaran a Brussel·les tres dels seus membres: el conseller de Treball, Chakir el Homrani; la diputada Gemma Espigares, i la portaveu del grup, la gironina Anna Caula. A més de les figures polítiques, també s’espera que assisteixin a Waterloo el raper exiliat a Bèlgica Valtònyc i l’advocat del president, Ben Emmerson.

Una celebració oberta al públic

Però no només l’entorn proper de Puigdemont i els membres de la societat civil com ara l’ANC es trobaran per donar la benvinguda al president, sinó que l’acte davant de la Casa de la República és obert a tothom que hi vulgui assistir. El mateix Puigdemont va compartir al seu compte de Facebook l’esdeveniment, al qual va convidar tots els interessats a participar-hi. Un comunicat que portava el segell de la República Catalana.

Al llarg del dia d’avui s’espera que Puigdemont doni més detalls sobre els seus plans en aquesta nova etapa a Brussel·les gaudint de llibertat de moviments arreu de la UE, excepte a l’Estat espanyol. La Casa de la República i la seva nova plataforma, la Crida Nacional, previsiblement estaran al centre de la seva activitat política com a exiliat. Des de Berlín, el gironí ja va confirmar que no esperaran gaire temps a obrir l’anomenat Consell de la República, gestat durant els seus mesos d’exili belga anteriors, però paralitzat pel front judicial de les euroordres. En paral·lel, Puigdemont continuarà amb el projecte de la Crida amb el qual pretén arreplegar les forces sobiranistes. Dimecres ja es va mostrar positiu per l’avanç de la plataforma, tot assegurant que amb 40.000 adhesions ja “supera de molt tota la militància dels partits sobiranistes”.

La seu, l’emblema
La Casa de la República, seu del govern legítim de la Generalitat, concentrarà la major part dels actes d’avui. Es tracta d’un edifici situat a la localitat belga de Waterloo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia