Política

Tardà i Sànchez rescaten un referèndum pactat i efectiu

El diputat republicà també es mostra partidari de la desobediència si no hi ha resposta de l’Estat

El president de JxCat creu que hauria de ser una prioritat del govern

A poc a poc dirigents de partits i grups parlamentaris van perfilant el full de ruta per a aquesta legislatura de nou excepcional que va començar amb la voluntat de recuperar els membres del govern cessat pel 155 i aplicar el mandat de l’1-O traduït en la construcció d’una república.

Aquest compromís es va concretant ara en nous o vells objectius com la celebració d’un referèndum pactat i efectiu que el diputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà, i el president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, en presó preventiva al centre de Lledoners, van tornar a posar ahir d’actualitat. Tardà ho va fer a través de les xarxes socials, Sànchez en una entrevista al diari Ara.

Per als dos dirigents, el conflicte entre Catalunya i Espanya es resoldrà només votant i en aquest sentit tots dos deixen clar que no acceptaran un referèndum en què el subjecte a validar sigui una reforma constitucional o una modificació o recuperació de l’Estatut del 2016, tal com proposa el PSC i al qual ahir mateix la ministra Meritxell Batet feia referència.

“El referèndum d’autodeterminació segueix sent l’única sortida per superar la crisi política com l’única porta democràtica per entrar a la República catalana”, deia una piulada del compte de Sànchez arran de l’entrevista en què assenyalava que de fet l’organització del referèndum hauria de ser una prioritat del govern català. “Fer-lo possible forçant tots els acords que calgui amb el govern de l’Estat espanyol”, hi afegeix.

D’altra banda, el diputat republicà també apostava per aquesta via i, de fet, concretava com fer-ho. Que el Parlament ho demani al Congrés dels Diputats com es va fer el 2014. Tardà també hi afegeix que si l’Estat nega el diàleg, “de nou desobediència”, d’acord amb els postulats que van aprovar les bases d’ERC en el darrer congrés del partit i que van obligar la direcció a apostar per la unilateralitat.

LES FRASES

Estic convençut que ara, més que mai, el Parlament hauria de tornar a reclamar un referèndum acordat
Joan Tardà
diputat d’erc al congrés
El referèndum d’autodeterminació és l’única sortida per superar la crisi política
Jordi Sànchez
president del grup de jxcat

Casado amenaça de promoure un nou 155 al Senat

El flamant president del PP, Pablo Casado, es va aferrar ahir a les paraules de Carles Puigdemont per denunciar una “agenda oculta” d’acords entre l’independentisme i el president Pedro Sánchez. “Que Puigdemont digui que a Sánchez se li acaba el període de gràcia ens preocupa perquè vol dir que hi ha una cosa sota la taula que no coneixem, que hi ha alguna negociació oculta a la qual s’havia donat un període de gràcia però que ara s’ha de complir”, va denunciar. El líder del PP alerta que promourà un nou 155 al Senat aprofitant que hi té majoria absoluta.

De visita a Àvila, per on és diputat des del 2011, Casado va reivindicar la majoria del PP al Senat com a garantia per obligar Sánchez a aplicar el 155 si es recupera el full de ruta republicà. Casado va carregar contra Sánchez pel fet de “reobrir conflictes històrics i morals entre els espanyols, preocupar els espanyols amb polítiques de papers per a tothom, posar fi a l’escola concertada, pactar amb els independentistes i acostar presos etarres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia