Política

De Duran i Chaves a Maragall i Batet

L’última comissió bilateral va tenir un resultat poc reeixit: ni traspàs de beques ni titularitat dels aeroports de Reus, Girona i Sabadell

El tripartit va aconseguir el 2009 rubricar la transferència de la Inspecció de Treball

CiU es va abstenir l’any 2011 per facilitar l’aprovació del sostre de despesa i aplanar la reunió

A una banda de la taula, Josep Antoni Duran i Lleida. A l’altra, Manuel Chaves. A l’agenda, el traspàs de la titularitat dels aeroports de Reus, Girona i Sabadell o de les beques universitàries a la Generalitat. Aquest era el marc de l’última reunió de la comissió bilateral Estat Generalitat, amb data 19 de juliol de fa set anys. Igual que avui, feia pocs mesos que hi havia govern a Catalunya. Però les diferències acaben aquí. Aquella trobada, que es va celebrar a Madrid (avui té lloc a Barcelona), havia estat aplanada amb dues abstencions de CiU al Congrés que van permetre l’aprovació del sostre de despesa del pressupost del 2012. En el present, el PDeCAT (que es va presentar a les últimes eleccions espanyoles encara com a CDC) també s’hi ha abstingut, però això ha fet que Pedro Sánchez no l’aconseguís tirar endavant.

Una altra diferència substancial són les aspiracions amb què s’arriba a la reunió. Fa set anys, a última hora el govern va rebaixar les expectatives, conscient que no aconseguiria grans traspassos d’un José Luis Rodríguez Zapatero en el tram final de legislatura. Ni la transferència de les beques, pendent des del 1994, ni la titularitat dels aeroports secundaris catalans. Es va vendre que la Generalitat n’acceptava la cogestió amb “majoria determinant”, però que en refusava el traspàs per no haver d’assumir el dèficit d’Aena.

Es va esgarrapar la majoria de la Generalitat en un òrgan maria de fiscalització de l’aeroport del Prat, en cap cas determinant a l’hora de tallar el bacallà. També es va anunciar la cessió de fins a 150 edificis propietat de la Seguretat Social destinats a la sanitat. En aquesta ocasió, l’aspiració és més alta: la mateixa autodeterminació del poble català. El govern espera la concreció dels resultats de la trobada a tot estirar a la tardor.

L’anterior bilateral, celebrada el 27 de juliol del 2009, va ser una mica més reeixida que la de fa set anys. Joaquim Nadal i Manuel Chaves hi van rubricar el traspàs de la Inspecció de Treball. També s’hi va segellar el del servei de rodalies, però sense trens, sense vies i sense estacions. I això que aleshores hi havia socialistes a banda i banda de la taula.

Avui, per part catalana hi haurà un ex-PSC, Ernest Maragall –ara a les files d’ERC–, presidint la comissió. I per part espanyola no hi haurà ningú del PSOE. Sánchez hi envia la catalana Meritxell Batet, ministra del PSC. D’ençà de Joaquim Nadal, el partit de Miquel Iceta ha saltat a l’altre costat de la taula. Seria lògic que almenys concedís tot el que reclamava aleshores, especialment si ho recull l’Estatut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona