Política

Torra té “plena confiança” en l’equip d’Aragonès per aprovar els pressupostos

El president de la Generalitat assegura que es “van malinterpretar” unes paraules seves i que no té “cap voluntat de dimitir”

Pere Aragonès preveu presentar el projecte de llei de pressupostos per a 2019 “al llarg del mes d’octubre”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dissabte que no té “cap voluntat de dimitir” i que manté “plena confiança” a l’equip del vicepresident del govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, per aprovar els pressupostos de 2019 al Parlament.

Concretament, en declaracions als mitjans a Argentona, Torra ha assenyalat que es “van malinterpretar” unes paraules seves quan va assenyalar que, “en qualsevol país democràtic, si no s’aproven els pressupostos, els governs dimiteixen”, el que considera “una regla d’or de la democràcia”.

“Però nosaltres evidentment esperem i tenim la plena confiança a tirar endavant aquests pressupostos, i els anem a negociar amb tot el nostre coratge i la nostra força”, ha sentenciat a continuació Torra.

El president ha reiterat que té “plena confiança a l’equip del vicepresident” per tirar endavant aquests pressupostos i en les negociacions que s’obriran “tant amb la CUP com amb la resta de forces polítiques”.

Per la seva part, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, s’ha mostrat convençut que “no farà falta” que el president català, Quim Torra, es plantegi dimitir, perquè haurà majoria suficient per aprovar els pròxims pressupostos de la Generalitat.

Així, Aragonès ha avançat avui que preveu presentar el projecte de llei de pressupostos per a 2019 “al llarg del mes d’octubre” amb la finalitat d’aprovar-lo al Parlament “abans de final d’any”.

“Estic convençut que els pressupostos s’aprovaran, perquè el Parlament estarà a l’altura de la responsabilitat i el govern, també”, ha afirmat Aragonès, que ha afegit: “Plantejar-se a dia d’avui què passaria en cas que no pogués haver un suport parlamentari seria massa prematur per la meva part”.

De moment, Aragonès no veu motius per avançar les eleccions, perquè ja hi ha una majoria independentista al Parlament: “Unes noves eleccions en el millor dels casos ens tornarien a donar una majoria independentista que ja tenim. Jo no el veig el sentit”.

Aragonès ha garantit que el projecte pressupostari del govern tindrà “un contingut ambiciós” i donarà continuïtat a les iniciatives de “transformació de les polítiques públiques en l’àmbit social que s’han dut a terme en els últims mesos i anys”, pel que podrà recollir, segons el seu parer, suports fins i tot més enllà de la CUP.

Segons Aragonès, si les forces parlamentàries “s’abstreuen de posicionaments tàctics o electorals, aquests pressupostos haurien de ser aprovats per una amplíssima majoria”.

Per teixir aquest “ampli consens”, ha dit que li “agradaria” començar per “aquelles forces polítiques que van permetre la investidura”, en al·lusió a la CUP, encara que “el contingut dels pressupostos permetrà anar molt més enllà, i nosaltres ens dirigirem a tot l’arc parlamentari”, ha remarcat.

Preguntat per si els comuns o el PSC poden ser socis alternatius per negociar aquest pressupost, ha comentat que “no és una qüestió de sigles, sinó de contingut dels pressupostos”, i ha destacat que “moltes forces polítiques coincideixen amb el govern en què és necessari incrementar els recursos” en l’àmbit social.

La Generalitat rebrà l’any que ve un total de 20.157 milions d’euros pels ingressos del model de finançament, un 5% més, però haurà d’ajustar els seus pressupostos al límit de dèficit establert per l’anterior executiu espanyol, el 0,1% del PIB, que Aragonès considera “insuficient”. “Bona part de l’increment rebut a través del model de finançament s’ho menja la reducció del dèficit”, ha lamentat.

A la pregunta de si el govern garantirà en els pressupostos el pagament del 10% de la paga extra del 2013, que estava previst abonar ja aquest any, Aragonès ha comentat que “tot dependrà del marge de despesa que tinguem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona