Política

Nou intent d’ERC i JxCat per pactar l’estratègia

El vicepresident assenyala contactes “discrets” i “la bona voluntat de tots”

Descarta la candidatura unitària

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, és partidari de pactar una “estratègia” entre les forces independentistes sense que això impliqui formalitzar una candidatura conjunta a les eleccions. Segons el republicà, les forces independentistes ja ho estarien parlant, però considera que és una feina que s’ha de fer “amb discreció” i quan convingui ja es donarà a conèixer. Aragonès, en una entrevista a Efe, afegeix que arran d’aquests primers contactes s’ha constatat que “hi ha una bona voluntat” per part de tots els actors, per la qual cosa s’ha mostrat convençut que hi haurà un acord entre independentistes per definir una estratègia.

Després de les últimes discrepàncies entre Junts per Catalunya i ERC, aquestes serien les primeres declaracions que advoquen per l’acostament entre els dos socis. Sobre la taula de negociació, però, totes dues forces mantenen el torcebraç per la suspensió dels diputats en presó preventiva decretada pel jutge d’instrucció Pablo Llarena, a la qual, només en el cas concret que afecta el president Carles Puigdemont, el grup de JxCat s’hi oposa. Al setembre, la mesa del Parlament haurà de prendre una decisió, ja que en cas contrari perilla la majoria simple dels independentistes a la qual, ara per ara, la CUP no s’afegeix.

Quant a la candidatura conjunta, Aragonès recorda que “ERC té 87 anys d’història” i acumula “moltes raons” per tal que el seu projecte continuï sent una opció electoral”. “La fortalesa de l’independentisme és la seva diversitat”, va afegir-hi.

I pel que fa al procés judicial contra l’independentisme a la tardor, Aragonès va subratllar que cal “treballar perquè quedi molt clar que el judici s’ha de convertir en un judici públic contra la repressió de l’Estat, la qual cosa implica mobilitzacions. Finalment, el vicepresident va treure importància a les protestes ciutadanes davant de la seu del partit per reclamar “desobediència o dimissió” i va demanar que no s’extrapolés una protesta de 40 persones a tot el col·lectiu independentista.

LA FRASE

Hem d’acordar una unitat estratègica, que no és incompatible amb anar a eleccions de forma separada
Pere Aragonès
vicepresident del govern

Jové i Díaz denuncien un policia

Dos diputats d’ERC al Parlament, Jen Díaz i Josep Maria Jové, han denunciat un agent de la Policía Nacional per haver-los insultat i escopit quan passaven per davant seu mentre feia guàrdia a la porta de la comissaria de via Laietana, a Barcelona. Els fets van ocórrer el dia 23 de juliol, entre les 18:50 i les 19:00 hores, quan els dos republicans caminaven en direcció a l’acte oficial d’entrega de les Creus de Sant Jordi que se celebrava al Palau de la Música Catalana. En arribar a l’altura de la comissaria, “un dels agents que custodiaven la mencionada instal·lació, uniformat i armat amb arma llarga, va abandonar la posició [...] posant-se a caminar unes passes al costat seu [...] i va escopir a terra en la direcció on eren els diputats”. En girar-se per mirar-lo, afirmen que l’agent els va dir “fills de puta” en castellà. Els fets, denuncien, els han “causat temor i desassossec en no ser un cas aïllat, ja que reben amenaces, insults o danys a la propietat a causa de la seva ideologia política des de fa mesos per part de ciutadans que, presumiblement, no la comparteixen”. Els diputats ara volen saber si hi ha imatges gravades dels fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia