Política

Cuba

Reforma legislativa

Constitució de tots els cubans

Inici dels debats populars sobre canvis en la nova carta magna cubana en 135.000 assemblees a tota l’illa

El text reconeix la propietat privada, elimina el terme ‘comunisme’ i es votarà en referèndum vinculant

Fidel Castro hauria fet 92 anys ahir, 13 d’agost. Amb l’illa plena de cartells amb fotos i frases que recorden la figura del Comandante de la Revolució, més de vuit milions de cubans (els majors de 16 anys) van iniciar ahir una tanda de consultes per opinar sobre la proposta de nova Constitució en un debat que s’allargarà fins al 15 de novembre i que s’estén a 135.000 assemblees, amb l’objectiu de consensuar un esborrany final que se sotmetrà a un referèndum vinculant el 24 de febrer de l’any que ve, data que marca l’inici de la guerra d’independència contra la corona espanyola el 1895.

El primer esborrany va ser aprovat per l’Assemblea Nacional el juliol passat i, entre altres reformes, reconeix el paper del mercat i de l’activitat privada en l’economia socialista de l’illa, encara que sempre sota el governant Partit Comunista de Cuba, fet que implica que no hi haurà canvis polítics substancials. La nova carta magna també obre la porta al matrimoni entre persones del mateix sexe, un dels punts més polèmics del text en una societat caribenya encara marcada pel masclisme i l’homofòbia.

Per primera vegada, els cubans que han emigrat podran participar en aquest debat sobre la reforma constitucional. Ho podran fer enviant les seves aportacions a través d’internet a un espai digital que la diplomàcia cubana obrirà a principis de setembre. Aquest és un fet inèdit en la història de la Revolució. El govern del president Miguel Díaz-Canel estima que hi participaran 1,4 milions de cubans que viuen a l’exterior, dispersos en diferents països, tot i que els nuclis de població més importants es concentren als Estats Units, l’Estat espanyol, Mèxic i Colòmbia.

Els canvis en la nova carta magna cubana donaran empara legal a les reformes econòmiques iniciades fa una dècada per l’aleshores president, Raúl Castro, el germà petit de Fidel, que l’abril passat va deixar el càrrec en mans del seu successor, Miguel Díaz-Canel, un home de l’aparell.

En la futura Constitució cubana també es preveu restituir la figura del president de la República (actual president del Consell d’Estat i del Consell de Ministres) i a la vegada es crearà el nou càrrec de primer ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell