Política

La premsa es planta davant la “guerra bruta” de Trump

Més de 350 mitjans de comunicació nord-americans publiquen editorials que denuncien els atacs reiterats del president dels EUA

Cada mitjà utilitza les seves paraules però el missatge és unitari

La premsa nord-americana ja en té prou. Es planta. Més de 350 diaris dels EUA publicaven els editorials d’ahir de manera coordinada per denunciar els atacs i les amenaces constants del president Donald Trump als mitjans de comunicació, als que qualifica de “perill” per a la societat nord-americana.

“Dir que la premsa és l’enemic del poble i que va en contra dels valors nord-americans és també un perill per al teixit cívic que hem compartit durant més de dos segles”, indicava l’editorial del Boston Globle, el rotatiu impulsor de la iniciativa. Per la seva part, el New York Times apel·lava als ciutadans i assegurava que la premsa els “necessita”. Aquest diari arrancava l’escrit amb una referència històrica a quan, el 1787, l’any d’adopció de la Constitució nord-americana, Thomas Jefferson va escriure a un amic: “Si hagués de decidir si hem de tenir un govern sense diaris o diaris sense un govern, no dubtaria ni un moment a preferir l’última opció.”

En aquest front comú dels mitjans de comunicació del que consideren una “guerra bruta contra la premsa lliure” i un “intolerable atac a la primera esmena” de la Constitució, s’hi van afegir rotatius de gran tirada i d’altres de tirades més reduïdes. Capçaleres com les de The Houston Chronicle, Minneapolis Star Tribune, Miami Herald o Denver Post són algunes de les que van decidir clamar contra la insistència de Trump a apuntar-los com els responsables de tots els mals.

La iniciativa de donar una resposta conjunta des dels espais editorials a Trump va sortir del Boston Globe i la va fer circular la responsable d’opinió, Marjorie Pritchard. “Vam demanar als consells editorials de tot el país, progressistes i conservadors, grans i petits, que s’unissin a nosaltres per encarar una amenaça fonamental amb les seves paraules”, expliquen fonts d’aquest diari de Boston. “La resposta ha estat aclaparadora. Tenim alguns diaris grans però la majoria són de mercats més petits, tots entusiasmats per resistir l’assalt de Trump al periodisme”, va valorar ahir Pritchard. Així, cada mitjà va utilitzar les seves paraules, però tots compartien el mateix missatge. Una idea per plantar cara a la Casa Blanca actual.

‘Fake news’

Trump ha criticat de manera repetida els mitjans de comunicació per haver citat “fonts anònimes que no existeixen” i per “haver inventat històries” per desacreditar la feina presidencial. L’inquilí de la Casa Blanca ha intentat en alguna ocasió justificar que només es refereix a determinats mitjans, els mateixos que acusa de fer i propagar “notícies falses”, entre els quals acostuma a assenyalar el New York Times, el Washington Post i les cadenes de televisió CNN, NBC i ABC. Segons la CNN, durant el primer any de mandat, Trump va utilitzar 400 vegades la idea de notícies falses (fake news). De tota manera, no sembla que el president dels EUA estigui disposat a canviar davant les crítiques del quart poder, al qual ha arribat a qualificar d’“enemic del poble”.

L’excap de la CIA acusa el magnat de silenciar crítiques

L’exdirector de la CIA, John Brennan, va afirmar ahir que la decisió de Donald Trump de cancel·lar les seves credencials d’accés a la Casa Blanca són un intent d’amenaçar i fer callar les veus crítiques de l’administració nord-americana. “Clarament Trump està cada vegada més desesperat per protegir-se a si mateix i al seu cercle proper, per això m’ha retirat les credencials, per fer callar altres que vulguin desafiar-lo”, indicava ahir Brennan en un article publicat al diari The New York Times..

Brennan, director de la CIA entre el 2013 i el 2017 sota el mandat de Barack Obama, destaca, a més, que les afirmacions de Trump en resposta a les acusacions d’haver conspirat amb Rússia durant les eleccions presidencials del 2016 són “bajanades”. Trump també ha retirat l’accés a la Casa Blanca a altres exalts caps de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia