Política

El PP i Ciutadans defensen tornar a aplicar el 155

El PP ofereix la majoria absoluta al Senat per intervenir el govern

Cs exigeix a Sánchez fer complir la llei a Torra

L’amenaça d’aplicar l’article 155 torna a planar sobre Catalunya. Tant el PP com Ciutadans s’han mostrat favorables a intervenir el govern català de nou, alhora que han demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que obligui el president català, Quim Torra, a “complir la legalitat”.

Sense anar gaire lluny, la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, va oferir ahir la majoria absoluta del seu partit al Senat per a una “possible activació del 155” a Catalunya davant “qualsevol vulneració”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Montserrat va qualificar de “molt greus” les paraules de Torra d’atacar l’Estat. Segons la popular, els polítics independentistes són “insaciables” i “compleixen totes les amenaces”, en referència a l’aprovació de la llei del referèndum el setembre passat, de manera que va reclamar “posar fre” a Torra perquè “no trenqui la legalitat vigent”.

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va demanar a Sánchez que presenti un requeriment especial dirigit a l’executiu català “que exigeixi” a Torra “l’acatament” de la llei. En cas contrari, va advertir, el partit reclamarà aplicar de nou el 155.

Arrimadas també va acusar Torra d’utilitzar els Mossos com a “policia política” per “acovardir” els que defensen la neutralitat de l’espai públic. Per aquest motiu, va sol·licitar la compareixença urgent del conseller d’Interior al Parlament. Les declaracions arriben després que el cos policial va identificar aquest cap de setmana catorze persones que planificaven retirar llaços grocs. “Els Mossos no actuen contra l’ocupació de l’espai públic, però sí contra els que el netegen [de simbologia independentista]”, va criticar. Per això, la líder de Ciutadans va reclamar “criteris homogenis” perquè els Mossos no identifiquin només els qui posen símbols espanyolistes, sinó que ho facin també amb els independentistes.

Precisament en aquest sentit, la portaveu del PP al Congrés també va explicar ahir que proposaran reformar la llei de símbols, defensant que la “llibertat dels uns” acaba quan comença “la humiliació” de la majoria.

La Generalitat no participarà en el Consell Fiscal

La Generalitat ha decidit no participar en el Consell de Política Fiscal i Financera que té lloc avui perquè considera que aquest mecanisme no és “efectiu”. El vicepresident del govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va enviar ahir una carta a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que convoca la trobada, argumentant per què cap representant del govern intervindrà en el Consell, tot i fer-se a distància. Aragonès va exposar que el mecanisme actualment fixat per a la presa de decisions en el si del consell dificulta que l’organisme sigui una eina útil per consensuar actuacions amb les autonomies. Per això, va considerar una millor opció les trobades bilaterals per abordar els assumptes econòmics que afecten Catalunya. De fet, el govern tampoc va assistir a les dues anteriors convocatòries del consell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia