Política

Pedalar per la llibertat

Un grup de ciclistes aficionats organitza un recorregut d’una setmana per visitar els tres centres penitenciaris on hi ha els presos polítics

La iniciativa preveu dur a terme activitats culturals al final de cada etapa

Els presos polítics rebran al llarg d’aquesta setmana el suport d’un grup de ciclistes aficionats que s’ha proposat d’anar pedalant fins als tres centres penitenciaris on estan repartits per exigir la seva llibertat. La iniciativa Pedalem per als presos polítics va arrencar dilluns i acabarà diumenge, amb un recorregut de prop de 700 quilòmetres de distància. La ruta va partir de Lleida precisament perquè és la demarcació on no hi ha cap de les presons on es farà parada: Mas d’Enric, a Tarragona; Lledoners, a Barcelona, i Puig de les Basses, a Girona.

El trajecte inclou una etapa al dia, de manera que quan s’arriba al punt de destinació es realitzen activitats culturals al municipi en qüestió. Per exemple, avui hi ha prevista una visita guiada a la catedral de Vic, seguida d’un sopar groc, i dissabte, a Ripoll, una sortida al Museu Etnogràfic. “La idea és barrejar la reivindicació política amb l’esport i la cultura”, explica el promotor de l’entitat Pedalem per a la Independència, impulsora de la iniciativa, Eduard Sadurní.

Tot i que només tres persones van formar part de la primera etapa del recorregut, durant els dies posteriors s’hi afegiran una cinquantena de persones. Algunes ho faran només en una etapa, mentre que d’altres s’han animat a participar-hi diversos dies. I és que l’aspecte esportiu de l’acció no és apte per a tothom, sinó que es demana un mínim de preparació física. Conscients d’aquest obstacle i amb l’objectiu que s’hi afegeixi el màxim de simpatitzants, els dies en què es preveu visitar cada centre penitenciari s’organitza una pedalada popular des de la ciutat més propera i es posa així la ruta a l’abast de tothom. A més, les activitats culturals a cada ciutat també són obertes a qualsevol.

La presó de Mas d’Enric, on es troba Carme Forcadell, va ser la primera a rebre la visita de la comitiva. Va ser ja en la primera etapa, que recorria el tram de Lleida fins a Tarragona. Després els esperaven tres dies sense acostar-se a cap centre penitenciari: els ciclistes van arribar dimarts a la ciutat de Barcelona, ahir van pedalar fins a Girona i avui ho faran fins a Vic. Demà, en la cinquena etapa, serà el torn de Lledoners, a Manresa, on hi ha Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull. Dissabte la ciutat on es descansarà serà Ripoll, per culminar la ruta diumenge, quan s’arribarà al centre de Puig de les Basses, a Figueres, on hi ha Dolors Bassa.

A les tres presons es cantaran cançons com El cant dels ocells com a mostra d’escalf als presos independentistes. “La situació és molt injusta i creiem que hem de fer costat als presos”, reivindica Sadurní. Al llarg del recorregut, els ciclistes han estat rebuts per persones que els mostraven el seu suport: “El primer dia vam passar per un poble on ens esperaven amb estelades”, exemplifica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona