Política

“Visca la terra!”

Un centenar de tractors es van concentrar al centre penitenciari del Puig de les Basses

A l’acte, hi van intervenir el coordinador d’UdP i la consellera d’Agricultura

“No fem res més que servir i respondre a les inquietuds de la gent d’aquest país”, va dir Joan Caball. El coordinador nacional d’Unió de Pagesos va agrair amb aquestes paraules la mobilització ahir de prop d’un centenar de tractors que s’havien desplaçat d’arreu de les comarques gironines fins a la presó del Puig de les Basses, a Figueres, on alguns centenars de persones els van acollir amb aplaudiments i consignes a favor dels presos i exiliats. Els tractors que venien de més lluny, fins del Ripollès i la Garrotxa, havien fet vora tres hores de recorregut per plantar-se al migdia davant el centre penitenciari on està empresonada Dolors Bassa i solidaritzar-se amb tots els presos i els exiliats. La mobilització d’ahir va ser la de tota la pagesia: amb pagesos, els seus representants sindicals i la seva màxima representació al govern amb la presència de la consellera d’, Teresa Jordà. En els parlaments no van faltar les referències històriques i èpiques al paper de la pagesia a la societat, un paper que la consellera va resumir amb una al·legoria: “Només aquells que estimen la terra algun dia alliberaran la terra.”

Qui va encetar els parlaments, però, va ser Montse Bassa, germana de la consellera empresonada, que, a banda d’agrair el suport, va destacar que totes dues són filles de pagès i que quan eren joves “s’havíem fet un tip de collir patates”. No és la primera vegada que els pagesos es mobilitzen per causes que van més enllà dels interessos estrictes del gremi, i Joan Caball ho va defensar, justificant que sortien “demanant democràcia i llibertat”. El coordinador d’UdP va recordar que van fer una primera tractorada fa prop d’un any, quan es van començar a produir les inculpacions. “Per això som aquí, per demanar llibertat, de pensar, d’actuar, de reunir-nos, de manifestar-nos i poder dir el que pensem. Perquè com a organització, si no ens deixen reunir, manifestar i dir el que pensem, com podrem manifestar els nostres interessos?”, va interpel·lar Caball. Afirmant que els pagesos sempre estarien al costat de les institucions del país legítimament elegides per la ciutadania, Caball va concloure que una societat que empresona els seus polítics o els obliga a exiliar-se “és una societat feble, indigna, i una democràcia molt pobra”. El parlament més abrandat, però, el va fer la consellera. Teresa Jordà, que no es va oblidar de reivindicar també les pageses, “massa sovint invisibilitzades”. Va emmarcar la tractorada en un acte més de solidaritat i ho va fer deixant de banda el llenguatge institucional per carregar contra un estat que va qualificar de “caduc i demofòbic”.

Resituant la mobilització d’ahir, Jordà va definir aquest tipus d’actes com la resposta necessària al que va passar l’1 d’octubre: “Ens van robar a cops de porra l’alegria d’una victòria incontestable; vam votar i vam guanyar, malgrat les amenaces, les porres. Els que defensem avui són els van donar la cara perquè complien el mandat d’un poble.” “Tenim un estat que fa anys que ens maltracta, econòmicament, políticament socialment i judicialment, i que només és amic dels seus: la corona i els mafiosos, els que venen armes, els que fan negocis fraudulents, els de l’Íbex35, els que ens venen la llum més cara d’Europa”, hi va afegir. Contra aquest estat, la consellera va apel·lar a l’èpica, animant els presents a reivindicar-se com a hereus “dels que es van alçar a Prats de Molló el 1922, els que van foragitar el borbó amb les urnes el 1931, els que van proclamar la república el 34, dels que van anar al front, van morir-hi o van haver d’exiliar-se”. “Avui són els mateixos feixistes i falangistes els que ara tenen la Dolors i els altres presos o a l’exili. Som la seva veu, no podem permetre que el patiment de la Dolors, dels presos i exiliats, no serveixi per a res. Aquest patiment ens ha de conduir a la victòria”, va concloure Jordà.

La nit anterior més de dues mil persones s’havien concentrat al Puig de les Basses, com cada dimarts, per acompanyar amb gresca i soroll la consellera empresonada. Ahir, la tractorada també es va acomiadar del centre penitenciari amb una sonora botzinada. A la tarda, la mateixa Dolors Bassa, per mitjà d’una piulada, va respondre a la mobilització: “Orgullosa de ser filla d’un pagès de l’Empordà. El compromís de la pagesia, una vegada més, és clau. Gràcies per la tractorada. Visca la terra.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia