Política

L’Estat recorrerà contra les delegacions a l’exterior

Exteriors diu que no s’oposa a la seva reobertura, sinó al procediment seguit

El Ministeri d’Exteriors presentarà un recurs contenciós davant el TSJC contra el decret de la Generalitat per reobrir les delegacions a l’exterior, que es van tancar pel 155. L’Estat recrimina al govern català que no ha seguit els procediments legals, que estableixen que les comunitats autònomes han de comunicar a l’executiu espanyol l’obertura de noves delegacions perquè emeti un informe preceptiu –que, de fet, no és vinculant–. En aquest cas, el govern no ho va notificar perquè entenia que no es tractava d’obrir noves delegacions, sinó de reobrir-ne de ja existents.

Segons el ministeri dirigit per Josep Borrell, s’ha esperat a presentar el recurs per donar marge a la Generalitat a “rectificar” i a complir “el procediment establert”. Però el govern va restituir els delegats de cinc països aquest juliol, alhora que va convocar els concursos per nomenar-ne dos més, de manera que Exteriors ha considerat que “no li deixen cap altra opció”. Tot i això, ha matisat que no es qüestiona que s’obrin delegacions, sinó que el recurs respon als passos que s’han seguit per fer-ho.

Exteriors retreu que la Generalitat va comunicar l’obertura de les delegacions només 24 hores abans de publicar el decret, el 26 de juny, de manera que no tenia prou de temps per elaborar els informes necessaris. En concret, el ministeri havia de redactar-ne un sobre l’adequació de la proposta a les directrius i objectius de la política exterior, mentre que el d’Hisenda s’encarrega d’estudiar l’eficiència en la gestió dels recursos públics.

Davant l’anunci de Borrell, la conselleria d’Acció Exterior va avisar ahir que el pla de govern “continua en marxa” i que el procés es durà a terme “segons el calendari previst”. Així, preveu tornar a posar en funcionament les delegacions del Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França, tancades com a conseqüència de l’aplicació de l’article 155 per part de l’executiu de Mariano Rajoy. “El govern continua determinat a portar la veu de Catalunya a Europa i el món”, va concloure el departament. La qüestió ja va ser abordada fa precisament un mes en una reunió a Madrid entre Borrell i el conseller d’Exteriors, Ernest Maragall. Aquest va dir aleshores que era “una qüestió formal” i que s’havia compromès amb l’Estat que en cas d’obrir noves delegacions ho farien saber seguint la normativa, la qual cosa fa palès que les dues parts no ho van interpretar de la mateixa manera.

Aquesta no és la primera vegada que es recorre contra les delegacions catalanes: el govern de Rajoy també ho va fer quan se’n van crear arran de l’entrada en vigor de la llei d’acció exterior del 2014. Aleshores, el tribunal ho va arxivar per “pèrdua d’objecte”, perquè les delegacions es van tancar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia