Política

Un antic nunci acusa el papa de tapar abusos

L’exnunci a Washington demana la dimissió del sant pare per haver encobert casos de pederàstia als EUA

L’arquebisbe Viganò sabia des del 2013 que el cardenal McCarrick cometia agressions sexuals

Francesc torna a demanar disculpes pels crims de l’Església el segon dia de la gira irlandesa

Un ex alt càrrec del Vaticà, l’arquebisbe Carlo Maria Viganò, va demanar ahir la dimissió del papa Francesc després d’assegurar, en una carta d’11 pàgines publicada ahir, que el pontífex va tapar les acusacions d’abusos sexuals contra l’influent cardenal Theodore McCarrick.

Segons Viganò, el papa sabia des de l’any 2013 els abusos comesos pel cardenal. Tot i això, el va nomenar conseller fins que el va sancionar el mes de juny passat, quan l’Arquebisbat de Nova York va trobar que les acusacions contra ell per haver abusat d’un escolà de 16 anys eren “creïbles”.

A la carta Viganò hi explica que el 2009 i el 2010 l’anterior papa, Benet XVI, ja sabia quines eren les inclinacions del cardenal McCarrick i era sabut, entre els bisbes, que invitava a dormir els escolans i seminaristes a una casa que tenia a la platja. Explica que li van imposar sancions i li van prohibir celebrar missa en públic, participar en reunions, fer conferències i viatjar. Diu que li va exposar, al papa Francesc, l’historial del cardenal McCarrick, però que no li va fer cas. “La corrupció ha arribat als nivells més alts de l’Església”, denuncia Viganò a la missiva.

“Hem de posar fi a la conspiració de silenci amb la qual bisbes i sacerdots s’han protegit ells mateixos a expenses de la seva fe, una conspiració de silenci que als ulls del món amenaça de convertir l’Església en una secta, amb un funcionament no gaire diferent al de la màfia”, escriu. I enumera altres alts càrrecs religiosos implicats en l’encobriment. El Vaticà no va voler respondre a les acusacions de Viganò.

El mes passat un home el va acusar públicament d’haver abusat d’ell durant més de dues dècades, cosa que fa forçar el cardenal McCarrick a presentar la dimissió, que va ser acceptada pel papa Francesc, que li va ordenar que es reclogués mentre durés la investigació que està portant a terme l’Església. El cardenal va negar les acusacions.

Pennsilvània

El 14 d’agost, el Tribunal Suprem de l’estat nord-americà de Pennsilvània va publicar un informe en què documentava l’existència de més de 300 presumptes “sacerdots depredadors” que durant set dècades van abusar d’un miler de menors, la majoria nens i nenes violats i manipulats amb alcohol i drogues.

La carta de Viganò va ser publicada el segon dia de la visita del papa a Irlanda, que ha estat marcada per l’escàndol dels abusos sexuals que es van destapar el 2009. Segons ha explicat el Vaticà, Francesc es va reunir dissabte amb víctimes dels abusos en una trobada en privat que va durar una hora i mitja i en la qual els va confessar que considerava els abusos una “brutícia”.

Crítiques

Diverses víctimes han criticat públicament el discurs que va fer el sant pare al castell de Dublín el primer dia de l’estada en terres irlandeses. El papa va tornar a demanar perdó ahir al matí en la visita al santuari de Knock, a la costa oest de la illa d’Irlanda. “Aquesta ferida oberta ens posa a prova per ser ferms i decisius en la recerca de la veritat i la justícia”, va confessar davant dels 45.000 fidels que es van congregar fora del santuari. Tot seguit, es va referir a “l’escàndol i la traïció” dels clergues catòlics a persones que depenien d’ells i va dir: “Cap de nosaltres pot evitar commoure’s amb les històries de nens que van rebre abusos, se’ls va robar la innocència i van quedar espantats.”

A la tarda, el pontífex va oficiar una missa al Phoenix Park, a Dublín, a la qual van assistir prop de 200.000 persones, una xifra molt inferior als 2,7 milions de persones que es van congregar el 1979 per escoltar les paraules de Joan Pau II i que posen de manifest com ha canviat la influència de l’Església catòlica durant els últims 40 anys, sobretot després dels escàndols que l’han esquitxat els últims anys.

“Perdoneu els abusos a Irlanda, els abusos de poder i els abusos de consciencia i sexuals”, va demanar Francesc, en un últim intent d’adreçar el tema. I hi va afegir: “Demano a la nostra mare beneïda que intercedeixi en la curació dels supervivents i que no permeti que es tornin a produir aquestes situacions.”

Entre els assistents a la missa multitudinària al Phoenix Park hi havia el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, catòlic no practicant, que va piular a Twitter: “Aquesta visita [del pontífex] ens ha permès reflexionar més profundament sobre la relació entre Irlanda i l’Església” i també que “Irlanda és un país diferent al de fa 39 anys”, el que es va trobar Joan Pau II.

Hem de posar fi a la conspiració de silenci amb la qual bisbes i sacerdots s’han protegit
La corrupció ha arribat als àmbits més alts de l’Església
Carlo Maria Viganò
arquebisbe
Aquesta visita ens ha permès reflexionar més profundament sobre la relació entre Irlanda i l’Església
Leo Varadkar
primer ministre irlandès
Aquesta ferida oberta ens posa a prova per ser ferms en la recerca de la veritat i la justícia
Francesc
sant pare


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.