Política

L’Estat promet ajut a Llarena fins al final i PP i Cs en dubten

La ministra Delgado ofereix suport “fins a les últimes conseqüències” i nega cap canvi de posició

El jutge no anirà a la citació a Bèlgica

Casado insta la fiscalia a querellar-se contra els belgues

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va voler fer ahir un pas més en la defensa del jutge Pablo Llarena, i va prometre que tindrà el suport del govern de Pedro Sánchez “fins a les últimes conseqüències”. “Defensarem fins a les últimes conseqüències la jurisdicció espanyola i qui la desenvolupa, en aquest cas Llarena”, es va comprometre Delgado. La ministra de Justícia va negar que el govern hagi canviat de posició sobre la defensa de Llarena davant la querella de Carles Puigdemont a la justícia belga, una posició que oficialment fins ara passava per contractar un bufet belga que defensi el bon nom de la jurisdicció espanyola i la instrucció del jutge, però no els seus actes privats i les seves possibles relliscades, com ara donar l’opinió personal de la causa que instrueix el 22 de febrer a Oviedo negant que hi hagi presos polítics.

L’obsessió de Llarena de ser emparat per tot l’Estat ha esclatat en ple agost per la imminència de la seva citació, el 4 de setembre a Bèlgica, per vulneració de la imparcialitat i amb una petició simbòlica que Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig siguin indemnitzats amb un euro. Després de rebre l’empar del Consell General del Poder Judicial –fora del termini legal perquè tenia deu dies hàbils des del 5 de juny i ho va fer a l’agost– i del suport, ahir, de la ministra Delgado, l’instructor de la causa de l’1-O va filtrar que no anirà a la citació belga. Es dona la circumstància que el jutge degà de Madrid, Antonio Viejo, ja es va negar a notificar al seu col·lega la citació perquè ell va decidir que “no ha lugar”.

L’oferta de suport “fins a les últimes conseqüències” de la ministra Delgado no va convèncer ni el PP ni Ciutadans, que lluiten per presentar-se com el partit més implacable en la defensa de Llarena davant el pretès “abandó” de Sánchez. El president del PP, Pablo Casado, va posar en dubte el suport governamental al magistrat del Suprem i va exigir a Sánchez que “fixi definitivament” la posició. Casado va anar més enllà i va instar la fiscal, María José Segarra, a presentar una querella contra el jutjat belga que ha citat Llarena “per haver-se immiscit en la immunitat i la integritat de la jurisdicció espanyola”.

Des de Cs, el seu líder, Albert Rivera, es malfia de l’aval a l’instructor que ha tipificat l’1-O com a rebel·lió i retreu a Sánchez que “no ha fet res” per protegir-lo. De bon matí, el líder de Cs va registrar una proposició no de llei al Congrés perquè sigui la cambra la que forci Sánchez a tancar files amb Llarena. “Defensar un jutge és defensar Espanya. No és una opció sinó una obligació democràtica i moral”, va avisar Rivera. Ni el PP ni Cs van posar entrebancs a la possibilitat que tots els contribuents espanyols hagin de pagar de la seva butxaca la defensa privada d’un jutge del Suprem que té un sou base que supera els 100.000 euros.

Els partits independentistes sí que van donar credibilitat a un gir per part del govern espanyol. “El govern de Sánchez s’ha acovardit davant la pressió de la dreta judicial i la dreta mediàtica i la dreta política. No té cap sentit que un govern empari les declaracions de Llarena formulant una acusació falsa sobre el president Puigdemont”, denunciava el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano. Segons ell, és un “error” que “no ajuda” a la col·laboració parlamentària. Per Gabriel Rufián, que el govern defensi un “jutge lacai dels despatxos de Gènova 13” ve a “demostrar la nul·la separació de poders”. “Se li presumia una mica més de valentia, a Sánchez, però el PSOE l’únic que vol és no molestar gaire segons qui”, va etzibar Rufián.

Des del gremi judicial, el president de la majoritària Asociación Profesional de la Magistratura, Manuel Almenar, va lloar que “s’hagi imposat el seny i l’interès d’Espanya”, i l’Asociación Judicial Francisco de Vitoria i el Foro Judicial Independiente van apreciar “un evident” canvi de posició que atribueixen al malestar regnant en la judicatura.

 

LES FRASES

Defensarem fins a les últimes conseqüències la jurisdicció espanyola i qui la desenvolupa
Dolores Delgado
ministra de justícia
Sánchez no ha fet res per defensar-lo, i defensar un jutge és defensar Espanya. És una obligació moral
Albert Rivera
president de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona