Política

Campanya contra el llaç groc

Ciutadans intensifica el rebuig al símbol i vol que l’administració els retiri del carrer

El govern convoca la Junta de Seguretat el dia 6 amb la polèmica sobre la taula

Òmnium hi veu una operació d’estat

Ciutadans ha intensificat la campanya que ja va iniciar abans de l’estiu contra la instal·lació de llaços grocs a l’espai públic. Ho ha fet aprofitant l’ agressió a una dona, que diumenge passat retirava llaços grocs del parc de la Ciutadella, protagonitzada per un home que ahir mateix era detingut per la Policía Nacional i deixat en llibertat amb càrrecs.

Lluny de la crida a la calma que van fer ahir des del president Carles Puigdemont fins al PSC i els comuns, la formació taronja va encetar la jornada en què tenien convocada la manifestació en suport a la víctima de l’agressió amb unes declaracions de la seva presidenta, Inés Arrimadas, a Catalunya Radio en què reclamava la necessitat de netejar de llaços grocs els carrers apel·lant a “la neutralitat de l’espai públic” i a “l’obligació ” que, segons la dirigent, tenen les administracions de mantenir aquest espai lliure de qualsevol símbol i ideologia. De fet, va demanar que siguin els ajuntaments i no pas els ciutadans els que treguin els llaços grocs que recorden la situació que es viu a Catalunya amb membres de l’anterior govern en presó preventiva per la celebració del referèndum i la declaració simbòlica d’independència de l’octubre de l’any passat. Un cop més, Ciutadans també va aprofitar per carregar contra l’executiu de Pedro Sánchez per “mirar cap a un altre costat”. La dirigent de Ciutadans considera que l’exhibició de llaços grocs en espais públics i institucions és un “atac a la llibertat dels qui no pensen igual”. A més a més hi veu una “intencionalitat d’exclusió” dels constitucionalistes. I de les paraules als fets, ja que la mateixa Arrimadas, acompanyada d’Albert Rivera, que va comparar l’agressió a la Ciutadella amb els fets d’Altsasu, va voler participar activament en la retirada de llaços grocs al municipi d’Alella abans de fer cap a la concentració al parc de la Ciutadella, un acte amb escassa participació i que va acabar, paradoxalment, amb agressions dels manifestants a un càmera de Telemadrid perquè es pensaven que era de TV3.

L’escalada de tensió d’ahir ja es va iniciar de matinada amb l’actuació d’un grup de 80 persones abillades amb granotes blanques que retiraven centenars de llaços grocs de diverses poblacions de les comarques gironines. I a Tarragona, al matí, l’equip de govern (PSC-PP) retirava per segona vegada els llaços grocs col·locats a la xarxa de seguretat de la muralla romana declarada Patrimoni Mundial per la Unesco.

Puigdemont, pel diàleg

L’ofensiva contra el llaç groc va provocar d’immediat la intervenció dels partits polítics i del president Puigdemont des de Brussel·les, que va apel·lar al diàleg. “Fem-ho des d’ara. Tots els que tenim responsabilitat hem d’implicar-nos sense ambigüitats ni vacil·lacions en la condemna de tot acte de violència que persegueixi coartar la llibertat d’expressió dels altres”, afirmava des d’un vídeo publicat a les xarxes socials. “Seria una greu irresponsabilitat encoratjar una confrontació social amb la finalitat d’interferir en el clima necessari que ha d’acompanyar tot moment de diàleg”, denunciava.

Des de les files socialistes, la portaveu i diputada Eva Granados feia una crida a la serenitat i a “no crispar més l’ambient” per “un grapat de vots”. La socialista s’adreçava en aquesta crítica a la formació taronja i al PP, però també acusava el president Quim Torra “d’anunciar tardors calentes” en comptes d’explicar “el pla de govern”. La socialista, que no va participar en la manifestació convocada per Ciutadans, va demanar “incentivar la tranquil·litat” per poder “asseure’ns a parlar”. El regidor de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni va acusar el govern, Cs i el PP d’usar els llaços com a “armes de distracció massiva”. El secretari d’organització de Podem, Pablo Echenique, també lamentava que a Ciutadans “sembla que només li preocupen” els llaços grocs quan “hi ha temes molt més importants en aquest país”. “Si treure i posar llaços grocs fos el principal problema d’Espanya, Ciutadans seria un partit molt útil”.

Enmig d’aquesta ofensiva contra el llaç groc, ahir el govern de Quim Torra convocava la Junta de Seguretat per al dia 6 de setembre però amb la intenció anunciada de no parlar dels “llaços grocs” tal com sí que ha reclamat fer-ho el ministre de l’Interior, Fernando Grande- Marlaska. El conseller d’Interior, Miquel Buch, també ha rebutjat parlar d’aquest tema a la Junta de Seguretat tot assegurant que la competència és exclusiva dels Mossos d’Esquadra. El president Quim Torra recordava que en aquest grup de treball “es parla de seguretat” i no de convivència i va demanar ser “molt conscients de quins grups polítics aprofiten i manipulen qualsevol oportunitat en la seva intenció de fractura social”.

Des de la societat civil també es va alertar del que es considera que és una “operació d’estat” amb els llaços grocs per desviar l’atenció sobre el fet que hi ha líders independentistes a la presó. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, assenyalava que els incidents eren “puntuals i molt aïllats” i va negar que existeixi “conflicte social al carrer” ni fractura, sinó que la situació ha estat, segons el seu parer “inventada”, considera el líder de l’entitat sobiranista.

LES FRASES

Les provocacions alimenten actituds radicals que dificulten el necessari diàleg entre les parts
Carles Puigdemont
president de la generalitat a l’exili
Estem en una situació d’excepció, l’Estat no fa la feina i Sánchez mira cap a una altra banda
Albert Rivera
president de cs


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.