Política

Torra crida a “mantenir l’esperança que guanyarem”

El president admet que caldran “sacrificis” per fer efectiva la República

El cap de l’executiu agraeix als alcaldes de la Catalunya Nord la seva solidaritat amb els presos i exiliats polítics

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit aquest divendres des que caldrà “fer sacrificis” per fer efectiva la República, però s’ha mostrat convençut que s’aconseguirà l’objectiu.

“Hem de ser conscients de tots els sacrificis que haurem de fer per fer efectiva la República, però mantinguem l’esperança que guanyarem”, ha subratllat. “Som forts en la democràcia i cada vot és el nostre baluard”, ha reblat.

En aquest context, ha vaticinat que “el president Carles Puigdemont i els consellers a l’exili tornaran, que els presos polítics sortiran i que el nostre poble serà lliure”.

Torra ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de 55 urnes per la llibertat a Perpinyà, una mostra sobre el referèndum de l’1 d’octubre organitzada pel Comitè de Solidaritat Catalana en la qual han participat 55 artistes.

El president Puigdemont ha intervingut a l’acte a través d’un vídeo, en el qual s’ha mostrat confiat que la mostra serveixi “per despertar consciències”. “Que qui vegi aquesta exposició pugui veure aquesta interpel·lació a través de la mostra d’un fet que marca la història de Catalunya i la història europea”, ha desitjat. El líder independentista exiliat ha afirmat que “les urnes són la millor arma de la democràcia en contra dels feixismes i les demagògies”.

El conseller de Cultura destituït, Lluís Puig, s’ha adreçat igualment a través d’un videomissatge per celebrar que “haguem fet art del símbol més potent de la democràcia”, que són les urnes. “Ens van colpejar, ens les volien segrestar i amb la defensa de tothom vam aconseguir celebrar l’1-O, una gran victòria per la democràcia i per la llibertat”, ha recordat.

En la inauguració, durant la qual s’han llegit dues cartes dels presos polítics Jordi Turull i Jordi Sànchez, han intervingut la presidenta del Consell Interdepartamental dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherba i els comissaris de l’exposició, Fina Duran i Esteve Sabench.

Torra també a assistit aquesta tarda a la presentació de “155 fotografies per la llibertat”, un recull d’imatges de més de 40 fotoperiodistes sobre la situació a Catalunya des de l’1-O en el marc del festival Vis-a-vis.

Agraïment als batlles

El president ha iniciat la seva estada a la Catalunya Nord amb una visita a la Casa de la Generalitat a Perpinyà, on ha estat rebut pel seu director, Josep Puigbert. Torra ha efectuat una visita a les instal·lacions i, després de signar el llibre d’honor de la Casa, s’ha reunit amb una comitiva integrada per una quarantena d’alcaldes, representants institucionals i entitats civils de la Catalunya Nord.

Amb aquesta trobada, el cap de l’executiu ha volgut agrair públicament la solidaritat expressada pels alcaldes i càrrecs electes de la Catalunya Nord, un centenar dels quals van impulsar el mes de juliol passat un manifest de respecte a les llibertats i als drets fonamentals del poble català.

Torra ha enviat una “abraçada fraternal” a les institucions de la Catalunya Nord i ha assegurat que difícilment el poble català podrà retornar les mostres de solidaritat rebudes des de l’altra banda dels Pirineus.

El president de la Generalitat ha explicat que vol “agafar el pols de la Catalunya Nord” i posar en valors els “valors republicans compartits” que guien “la lluita per la llibertat i la dignitat de Catalunya”. A més, ha defensat que les institucions de la Generalitat han d’estar més a prop de la Catalunya Nord. En aquest sentit, ha recordat que el Canigó constitueix “el cor del país”.

Alguns dels càrrecs electes presents a la trobada han estat la diputada a l’Assemblea Nacional, Laurence Gayte; el senador François Calvet; els consellers de la Regió Occitània, Guy Esclopé i Elian Jarycki. També hi han participat els batlles d’Elna, Yves Barniol; d’Arles de Tec, René Bantoure; de Cervera de la Marenda, Jean-Claude Portella; de Sureda, Yves Porteix, i del Soler, Armelle Revel-Fourcade.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona