Política

Torra insta a “marxar” pel dret d’autodeterminació

Es tractaria d’un “acte simbòlic” del qual donarà detalls a la conferència de dimarts

El president insta a anar plegats per “avançar” cap a la república en la festa del 50è aniversari de Josep Rull

El president Quim Torra va ser una de les centenars de persones que ahir van ocupar la plaça Vella de Terrassa per celebrar el 50è aniversari de Josep Rull, pres al centre de Lledoners de manera preventiva per segona vegada des de fa cinc mesos.“Una indecència”, recordava el president, que va ser rebut amb crits de “Ni un pas enrere” quan pujava a l’escenari.

Torra es va comprometre una vegada més a avançar cap a la república , convençut que s’aconseguirà, però va instar a fer-ho de forma conjunta. El president va ser contundent a l’hora de reclamar treballar “plegats”, “units”, “junts” fent servir tots els sinònims possibles ara que retornen les demandes de unitat i llistes unitàries malgrat que les formacions polítiques ja se n’han desmarcat, especialment ERC i la CUP en el procés de primàries que reclama l’ANC.

Marxa simbòlica

És aquesta unitat tan reclamada ahir per Torra la que el president vol posar al servei d’un nou objectiu, una marxa pel dret d’autodeterminació. Tot i que no en va donar més detalls, segons fonts de Presidència es tractaria d’una marxa “simbòlica” de la qual en parlarà i donarà més detalls dimarts durant la conferència d’inici del curs polític. Torra va recordar tot seguit la “causa general” oberta contra els independentistes i que ha portat a la presó i a l’exili els anteriors membres del govern. “És aquí on nosaltres hem de posar l’accent”, reclamava, i tal com ja havia fet en anteriors ocasions, va insistir que davant d’aquesta causa general cal “acusar l’Estat d’aquesta indecència, d’aquesta vergonya”, que, a més a més, ja inclou prop de “mil persones processades”.

Quant al dirigent Josep Rull, diputat al qual el jutge Llarena ha suspès de funcions i el Parlament li ha retirat el sou, tots els participants en l’acte van destacar la seva coherència. “És un home bo, decent, extraordinari, que és a la presó per haver volgut celebrar un referèndum”, lamentava el president. Abans que ell també van tenir un lloc a la festa d’aniversari el president Carles Puigdemont i el conseller Lluís Puig, tots dos a l’exili. Ambdós van tenir paraules d’agraïment per a Rull. “Per dignitat ha valgut la pena ser coherent”, asseverava Puigdemont. “D’aquesta experiència en sortirem enfortits”, apuntava Puig. L’exdiputat Lluís Llach també hi va ser per cantar a Rull “No és això, companys”, un dels moments més emotius de l’acte conjuntament amb la lectura d’una carta de Rull que va fer la seva dona Meritxell Lluís en què relatava experiències del dia a dia a la presó i constatava que els polítics empresonats no tindran un “judici just “ en un tribunal “imparcial”. Tot i això, Rull va assegurar que no els faran callar i va recordar que el seu compromís amb la llibertat és “insubornable.

LA FRASE

El que hem de fer plegats, tots junts i units, és una marxa pel dret d’autodeterminació
Quim Torra
president de la generalitat

170.000 inscrits a la Diada

La manifestació a Barcelona organitzada per l’ANC per celebrar l’Onze de Setembre ja té 170.000 inscrits (fa un any eren 200.000), s’han venut 200.000 samarretes i han reservat 650 autocars perquè ciutadans de tot el país puguin assistir-hi. I tot just ara s’han començar a enviar les invitacions per assistir a la zona zero, per la qual cosa encara es desconeix quins representants polítics, del món de la cultura o en representació de la societat civil assistiran a l’acte. Ara fa just un any els inscrits a la manifestació de l’any passat n’eren 200.000. La inscripció a través de l a pàgina web continua. La manifestació d’enguany, sota el lema ‘Fem la República Catalana’, serà una onada gegant que unirà les Glòries amb el Palau Reial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES