Política

Torra centrarà el discurs en la crida a la unitat i la mobilització pels drets

La recuperació de les lleis impugnades pel TC i el referèndum, bases del pla de treball

El president trasllada al Parlament la resposta a una sentència “injusta”

El president Quim Torra explicarà avui a les set de la tarda al TNC els eixos en què basarà l’activitat política d’aquesta legislatura, com a mínim en aquest nou curs que acaba de començar, que es preveu convuls i polèmic, amb els membres de l’anterior govern en presó preventiva i a les portes d’un judici en què se’ls acusa de rebel·lió.

En una entrevista a Els matins de TV3, el president ja va avançar que la conferència El nostre moment “recull les veus” de tot el govern, també la dels presos i exiliats, així com les reivindicacions de l’independentisme més centrat, admetent que dins el govern i les formacions polítiques “hi ha ritmes diferents”. Amb tot, com reconeixia ahir Torra, la seva “obsessió” serà trobar el “punt d’unitat” que permeti unir esforços en la lluita pels drets civils i els drets socials, amb la recuperació de les lleis impugnades i suspeses pel TC durant el govern de Rajoy, i l’exercici del dret a l’autodeterminació. I per aconseguir-ho, Torra va posar sobre la taula la organització d’una “marxa” similar a les mobilitzacions als Estats Units que als anys seixanta van permetre recuperar drets i capgirar la situació de repressió de molts ciutadans. Unes marxes que Torra també vol portar a Catalunya –avui en donarà més detalls– per reivindicar els drets civils, socials i polítics. Aquests seran els tres principals eixos entorn dels quals girarà l’activitat política, sense oblidar que hi haurà una sentència del Suprem que els dirigents i els processats ja han qualificat d’“injusta” i que ahir el mateix president va admetre que “no acatarà”. “No pensem acceptar cap sentència que no sigui l’absolució”, va reiterar. I per donar resposta a aquest punt, Torra també buscarà la unitat de les forces polítiques a través del debat i les resolucions parlamentàries, i és aquí on creu que pot trobar-se amb la CUP i el Comuns, als quals també anirà a cercar per aprovar el pressupost. Torra va recordar que, en aquest sentit, les enquestes indiquen que un 80% de la ciutadania està en contra de la repressió de l’Estat i la situació dels presos polítics i que el mateix percentatge estaria d’acord amb la celebració d’un referèndum i en contra de la monarquia.

A més de referir-se a la intervenció d’aquesta tarda, Torra també es va mostrar partidari d’una vaga general si així ho volen els ciutadans i va assegurar que Puigdemont mantindrà l’acta de diputat malgrat que el jutge Pablo Llarena els ha suspès de sou i funcions, ara ja no cobren i resta pendent saber com el Parlament executarà aquesta demanda del magistrat, tenint en compte que cal el vot de tots els diputats de JxCat i ERC per tirar endavant les resolucions i les proposicions de llei.

LES FRASES

Arribaré fins al final, el meu únic límit és el Parlament, on rau la sobirania del poble
Qualsevol sentència que no sigui l’absolució serà injusta, no l’acatarem
Quim Torra
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona