Política

Un nou cap policial imputat per excés de força en l’1-O

Un jutge de Barcelona afirma que els agents no podien entrar en escoles concertades, ja que el TSJC limitava l’actuació als locals públics

L’Ajuntament de Barcelona detalla que hi ha tres centres més

El titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, el magistrat Francisco Miralles, torna a qüestionar amb duresa l’actuació d’alguns agents de la policia espanyola en centres de votació del referèndum de l’1-O. En aquest cas, el jutge ha imputat un comandament de la policia espanyola, que vol que aclareixi l’ús excessiu de la força emprat per agents contra concentrats a l’entrada del centre Fedac Horta, en el qual –hi afegeix– no podien actuar perquè és un centre concertat, i el TSJC va ordenar actuar només en locals públics. Amb aquest comandament ja són cinc els agents espanyols imputats per les càrregues a la capital catalana.

L’Ajuntament de Barcelona va assegurar ahir que, com a acusació personada, va informar el jutge d’aquesta irregularitat, que es reprodueix en tres escoles més; Projecte, Pia de Sant Antoni i Infant Jesús, on també hi va haver destrosses; a més, al primer centre es van endur ordinadors dels alumnes.

En la resolució, del 24 d’agost passat i coneguda ahir, el magistrat exposa que l’actuació policial en l’escola Fepac Horta “no apareixia en la llista que es va remetre al jutjat, com si allà no s’hagués fet cap intervenció”. Hi afegeix, però, que a la llista d’agents lesionats sí que n’apareix un per una fractura en una falange del dit en aquest centre, d’Horta. I que no és fins que es rep un informe ampliat de l’abril passat, que la policia espanyola li detalla que va actuar al carrer i que no va entrar al centre d’Horta perquè “era de titularitat privada”. En aquest informe, segons el jutge, l’inspector 105 284 (de l’indicatiu Orca 10) exposa que van arribar a dos quarts de vuit del matí a l’escola d’Horta, que hi havia molta gent concentrada al carrer, i que a les deu del matí, li ordenen que es retirin per la “complexa execució”.

Tal com va fer als centres de Pau Claris i de la Mediterrània, el jutge Miralles considera que al centre d’Horta hi va haver un ús de la força no justificat per part dels agents. Es dona el cas que hi ha set veïns amb lesions acreditades. “Cal preguntar-se quin va ser el motiu per actuar en aquest centre privat, i per què es va empentar i sacsejar persones que eren allà”, manifesta el jutge, i per aclarir-ho imputa a l’inspector que comandava l’operatiu un delicte “contra la integritat moral i algun de més greu”, amb l’objectiu que informi dels fets “constitutius de lesions”, sosté.

Crítiques a la fiscalia

En aquests sentit, el tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens va informar ahir que, de les 27 actuacions policials denunciades, va ser el consistori el que va exposar aquesta irregularitat en centres concertats. “Demanen al govern de Pedro Sánchez que no posi dificultats com l’anterior i aporti els àudios de converses policials que no han entregat al jutjat”, va exigir Asens, que també va qüestionar el paper del fiscal: “A banda de la seva actuació passiva, ara obstrueix la investigació. Cal que es regeixi pel principi de legalitat i no faci de defensor del victimari.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries