Política

Sud-amèrica

Processos electorals

Una ganivetada al Brasil

L’atemptat contra el candidat ultraconservador, Jair Bolsonaro, agita la política a un mes de les eleccions presidencials

L’agressor nega que hagués actuat per motius polítics i ho atribueix a “una ordre divina”

Va ser una ganivetada que no només hauria pogut matar un home. L’atemptat contra el candidat ultra Jair Bolsonaro amenaça de desestabilitzar encara més el Brasil, que viu el moment més dramàtic des de la tornada a la democràcia, el 1985. El gegant sud-americà anirà d’aquí a un mes a les urnes per escollir president. El favorit, Luiz Inácio Lula da Silva, està empresonat per corrupció i haurà de decidir la setmana que ve si abandona o lluita fins al final. El segon, Bolsonaro, va estar a punt de morir per obra d’un desequilibrat, que per una “ordre de Déu” va intentar assassinar-lo durant un acte de campanya a Minas Gerais. L’atac portarà beneficis al líder de la ultradreta brasilera. I ha descol·locat l’esquerra i el centre, que temen que la crisi derivi finalment en l’elecció d’un candidat antisistema que defensa la dictadura militar, la tortura, l’ús d’armes i la xenofòbia.

Els sondejos col·loquen Bolsonaro en primer lloc, amb el 22% dels vots. Ha pujat al primer lloc del pòdium perquè les consultories ja no mesuren Lula, el gran favorit, al qual la justícia electoral impedeix participar en les eleccions per la seva condemna. Lluny, molt lluny, hi ha la resta de candidats, fins i tot l’home al qual Lula pot passar el testimoni, el seu segon en la cursa electoral, Fernando Haddad.

El dubte és ara fins on beneficiarà l’atemptat Bolsonaro, tan estimat com repudiat. El 44% dels brasilers asseguren que mai el votarien, però la seva imatge dient des d’un hospital que no pot creure en la maldat del món pot revertir aquesta imatge negativa que provoca que disminueixin les seves aspiracions al Planalto.

El partit de Bolsonaro ha entès immediatament que està davant un abans i un després. Mai un candidat del Brasil havia estat atacat i els beneficis poden ser a tocar. “Un missatge per a aquests bandits: acaben d’escollir el nou president i serà en la primera volta”, va dir Flávio Bolsonaro, el fill del candidat. “Sortirà d’aquest procés millor del que hi va entrar. Potser la gent que tenia dubtes ja no en té”, va vaticinar el seu candidat a vicepresident, Antonio Hamilton Mourão. L’estratègia de la dreta ha estat posar Bolsonaro com a víctima de l’esquerra i ratificar que l’única sortida és la mà dura.

L’agressor és Bispo de Oliveira. En els seus perfils a les xarxes socials es presenta com un defensor del comunisme i de Nicolás Maduro. Davant la policia va negar que actués per mandat polític i va dir que havia estat Déu. Bolsonaro va arribar a l’hospital moribund, sense signes vitals i amb una greu hemorràgia. Però sobreviurà per tornar més fort que abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona