Política

Interior ha incoat 37 sancions per la vaga general del 8-N

La direcció general d’Administració de Seguretat ha suspès 27 expedients en espera de la resposta judicial

Algunes de les mobilitzacions ciutadanes que van implicar talls de carreteres i vies de tren per reclamar la independència de Catalunya i la llibertat dels presos polítics en les vagues generals del 3 d’octubre i del 8 de novembre passats continuen amb causes obertes en jutjats catalans, però també amb expedients sancionadors incoats pel Departament d’Interior, que ara dirigeix Miquel Buch (PDeCAT).

En concret, la direcció general d’Administració de Seguretat informa, davant una consulta feta per El Punt Avui, que va obrir onze expedients sancionadors per infraccions a la normativa reguladora de la seguretat ciutadana. D’aquests, tres expedients van ser resolts, sense que es detallin les sancions. De la primera aturada de país, després de les càrregues policials als centres de votació, va transcendir una sanció de 200 euros per una marxa lenta en una carretera de Reus.

Pel que fa a les sancions administratives per tall de vies pel 8-N, l’ens d’Interior precisa que s’han incoat, de moment,  37 expedients  per infraccions a la normativa de la seguretat.  D’aquest total,  27 han estat suspesos en haver-se iniciat pels mateixos fets diligències penals. L’organisme indica que “resta en espera de la resolució judicial per reprendre, si escau, la tramitació dels procediments administratius sancionadors”. De la resta, un expedient sancionador s’ha arxivat i nou s’estan tramitant.

La direcció dels Mossos, controlada des de Madrid sota l’article 155, va qualificar els massius talls de carreteres i de vies del tren del 8-N com a possibles accions constitutives del delicte de rebel·lió, en un informe signat pel llavors comissari en cap dels Mossos, Ferran López, que es va enviar al jutjat central 4 de l’Audiencia Nacional. El jutge Fernando Andreu va ordenar l’arxivament d’aquesta causa (77/2017) el gener passat (aquesta resolució no s’ha fet pública) i llavors els Mossos van repartir els atestats a més de 40 jutjats on van passar els fets .

En concret, en l’informe, elaborat per la comissaria general d’informació, es precisa que el 8-N es van fer 221 accions, de les quals hi va haver 139 talls de carreteres i de vies del tren d’alta velocitat (TAV) a l’estació de Sants de Barcelona i a la de Girona. S’hi afirma que “la jornada de vaga es va desenvolupar de manera pacífica”. La policia, però, alertava el jutge Andreu que, si els 320 CDR (comitès de defensa de la República) identificats actuaven, “hi havia un potencial risc per a la convivència ciutadana”. Un d’aquests casos, amb setze veïns de la Floresta investigats, va ser arxivat la setmana passada per un jutge de Rubí, ja que els Mossos no podien identificar-ne els autors.

LA XIFRA

221
accions realitzades el 8-N,
de les quals 139 van ser talls de carreteres i de vies del tren, segons els Mossos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona