Política

L’acord per la substitució dels diputats, embarrancat

La mesa aprova fer valer la majoria en casos d’empat a les comissions, però el PSC i Cs hi recorren

JxCat i ERC continuen sense consensuar una solució i les posicions s’enroquen 15 dies abans del ple

Aplicar o no la substitució temporal dels cinc diputats en presó preventiva i de Puigdemont, a l’exili, continua generant fortes discrepàncies entre JxCat i ERC, els dos partits que donen suport al govern, mentre que la CUP els reclama que facin valer la sobirania del Parlament i la decisió es porti a aprovació en un ple. Els anticapitalistes ja avancen que ells votaran que no a la substitució dels diputats i demanen als dos grups independentistes que facin el mateix. Així ho van comunicar abans-d’ahir a JxCat en la primera reunió que tenien per tractar el tema.

Tanmateix, dos mesos després de la interlocutòria del jutge Pablo Llarena, les posicions entre els dos socis de govern continuen igual d’enrocades que al principi, quan la falta d’acord ja va obligar a suspendre un ple. La situació ara ja ha començat a afectar les votacions que es porten a terme a les comissions legislatives quan es produeix un empat i cal recórrer al vot ponderat, és a dir, al nombre de vots que cada grup té en el ple com a resultat de les eleccions.

El PSC i Ciutadans consideren que mentre no es compleixi la resolució judicial i no se substitueixin els diputats, JxCat i ERC no poden disposar dels vots dels sis diputats processats. I ahir, en canvi, la mesa del Parlament va aprovar que en aquestes votacions, i en espera que arribi l’acord general, s’apliqui el vot ponderat. Però la decisió va durar poques hores, ja que al migdia tant Ciutadans com el PSC van anunciar i presentar un recurs de reconsideració a la mesa que paralitza l’execució de l’acord. La mesa, conjuntament amb la junta de portaveus, s’haurà de tornar a reunir entre avui i demà per tractar de nou el tema, però no es preveu cap canvi que no impliqui aplicar les majories i minories que hi ha a la cambra fruit de les eleccions del 21-D. Els partits de l’oposició consideren que, si no s’aplica la resolució judicial del jutge Llarena, es deixarà la cambra catalana en una situació “d’indefensió jurídica”, per la qual cosa també es dirigiran al TC per presentar un recurs d’empara.

JxCat i ERC tenen previst poder arribar a un acord abans del debat de política general previst per als dies 3, 4 i 5 d’octubre. Els republicans parteixen de la base que qualsevol acord ha de ser efectiu, ha de garantir les majories assolides a les urnes i ha de permetre que els diputats mantinguin l’acta de diputat. Junts per Catalunya, però, no està disposada que la mesura s’apliqui al president Carles Puigdemont, ja que ni està en presó preventiva ni se’l pot encausar per rebel·lió tenint en compte que la justícia alemanya en va desestimar l’extradició per aquest delicte. Això, però, implicaria desobeir l’ordre de Llarena, la qual cosa, alerta ERC, podria motivar la presentació de recursos i impugnacions que podrien deixar anorreada tota activitat parlamentària.

Davant d’aquesta posició, que ja dura mesos i que va provocar greus enfrontaments entre els dos partits, amb acusacions mútues de mentir, les dues formacions guarden silenci mentre continuen les negociacions per desencallar la situació. La CUP els va instar ahir a convocar la comissió de l’Estatut del Diputat per tractar el tema i traslladar el dictamen a aprovació del ple, d’acord amb el que preveu el reglament de la cambra, una mesura que JxCat sempre ha defensat i que ERC troba poc efectiva perquè seria impugnada de manera immediata. “No podem permetre que el Parlament es faci còmplice de la resolució de Llarena”, lamentava la diputada de la CUP Maria Sirvent. El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, enfocava la crítica cap al PSC i Cs, i els acusava de voler trencar les majories parlamentàries. Els republicans van optar ahir pel silenci.

No podem permetre que el Parlament sigui còmplice de la resolució del jutge Llarena
Maria Sirvent
diputada de la cup

LES FRASES

El problema no és quina solució trobem, el problema es diu presó, exili i repressió
Eduard Pujol
portaveu de junts per catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona