Política

L’ONU insta Espanya a jutjar o extradir els responsables dels crims del franquisme

Li reclama que no posi traves als processos judicials

Qualifica de “pas positiu” la decisió d’exhumar les restes del dictador però recomana al govern que vagi més enllà

“No hi ha cap impediment des del dret, ni nacional ni internacional, per avançar en l’enjudiciament i condemna dels responsables.” Així de clar es va expressar ahir en relació amb els crims del franquisme Fabián Salvioli, nou relator especial de l’ONU per a la promoció de la veritat, la justícia i les garanties de no repetició, en declaracions als mitjans abans de participar en una jornada al Congrés convidat per Units Podem, el PNB, ERC, EH Bildu i Compromís.

Salvioli va considerar la decisió d’exhumar les restes del dictador Francisco Franco de “pas positiu” perquè el seu objectiu és que El Valle de los Caídos “no continuï sent un monument oprobiós per a les víctimes de violacions de drets humans”.

Aquest pas, però, per l’expert internacional ha d’anat seguit de més mesures. Per Salvioli l’Estat ha d’adoptar mesures per garantir els drets de les víctimes de les violacions dels drets humans comeses durant la guerra del 1936 i la dictadura del general Franco.

En aquest sentit, el relator especial de les Nacions Unides va recordar que el seu predecessor en el càrrec, el colombià Pablo de Greiff, havia recomanat durant la seva visita a l’Estat espanyol el 2014 que “es fessin passos” per exhumar les restes del dictador i resignificar El Valle de los Caídos.

Però per Salvioli, que també va ser president del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, aquest pas ha de tenir continuïtat amb altres mesures. “És un pas que ha d’anar seguit d’altres coses molt importants”, va declarar l’expert en drets humans, pel qual es necessari també aprovar “reparacions integrals per a totes les víctimes, no obstaculitzar els processos judicials oberts en altres països i complir amb l’obligació d’extradir o jutjar els responsables” dels crims.

“No hi ha cap impediment des del dret, ni nacional ni internacional, per avançar en el judici i condemna dels responsables”, va sentenciar.

En aquest punt, Fabián Salvioli va criticar la decisió de l’Audiencia Nacional espanyola, primer, i del Consell de Ministres, després, de no extradir a l’Argentina els responsables franquistes imputats al país de l’Amèrica del Sud per crims contra la humanitat, en al·lusió al presumpte torturador Antonio González Pacheco, Billy el Niño, i l’ex-guàrdia civil Jesús Muñecas Aguilar.

“En crims de lesa humanitat es jutja o s’extradeix”, va assenyalar Fabián Salvioli, que segons va indicar la seva intenció és “cooperar” en matèria de memòria històrica per posar èmfasi en les mesures que Espanya ha de prendre per garantir a les víctimes de la dictadura la memòria, la justícia, les reparacions i les garanties de no repetició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portugal

Preocupació per l’ascens de la ultradreta en el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA