Política

Un any després

TV3 estrenarà la nit de l’1-O ‘El xoc’, un documental sobre els fets que es van viure a Catalunya la tardor del 2017

Netflix també estrenarà ‘Dues Catalunyes’, amb més de 85 entrevistes a protagonistes i analistes polítics

La tardor del 2017 va marcar un punt d’inflexió en l’escena política i social de Catalunya. A banda del referèndum de l’1 d’octubre, els episodis que es van viure en els dies anteriors i posteriors van ser decisius per a la ciutadania catalana. Amb la mirada posada en aquelles jornades, aviat s’estrenaran dos documentals: Dues Catalunyes –a partir del 28 de setembre a Netflix– i El xoc, que s’emetrà a TV3 en el marc de la programació especial que s’oferirà l’1-O.

Tots dos aprofundeixen la transcendència que van tenir aquells mesos per als seus protagonistes: els polítics i la població. I els noms no són casuals. Amb el títol Dues Catalunyes volen constatar “la presència de dos blocs clarament enfrontats, tot i que en realitat hi ha 7,5 milions de visions diferents sobre Catalunya”, explica Álvaro Longoria, director del documental.

El treball, que es podrà veure per TV3, està dirigit per Enric Vilageliu, que recentment ha acabat la seva formació a l’Escac. A l’hora de planificar el documental, va optar per seguir “de ben a prop i amb pla tancat” els protagonistes polítics de l’actualitat per aconseguir “captar la seva part menys institucional i més humana”. D’aquesta manera, va visitar el Parlament de Catalunya per copsar les reaccions que mostraven un gros important dels diputats en els dies clau del procés independentista, del 6 i el 7 de setembre –quan es va aprovar la llei del referèndum i de transitorietat jurídica– fins al 27 d’octubre, el dia de la proclamació de la independència. En aquest sentit, es pot veure una conversa informal que mantenen Oriol Junqueras i la periodista Mònica Terribas, en la qual el dirigent d’ERC reconeix que no sap el que passava en una de les enèsimes suspensions del ple del 6 de setembre del 2017.

El Xoc no té narrador ni entrevistes externes per aconseguir “la narració d’una ficció realista”, a diferència del documental que presenta Netflix. Dues Catalunyes arriba a fer fins a 85 entrevistes a diferents actors polítics i socials que ajuden a completar la narració dels fets, des de Josep Borrell fins a Carles Puigdemont. De fet, es pot veure la intervenció de l’expresident de la Generalitat des de Bèlgica en un acte de campanya de les eleccions del 21-D. Uns comicis que també són seguits amb imatges del que passava a les bambolines de les altres formacions polítiques i l’instant inèdit de retrobament dels líders polítics per fer un debat electoral, moment en què es viu alguna situació còmica. Sense seguir cap ordre cronològic, aquest documental també retrata els fets de la tardor i, fins i tot, algun episodi destacat d’anys enrere. I és que la vocació internacional per arribar als 130 milions de subscriptors de Netflix és molt clara.

En canvi, El xoc només se centra en com es van viure els fets de fa un any. “Mirant les cares dels polítics arribem a entendre coses que en aquell moment se’ns van escapar perquè no sabíem què era el que passaria”, explica Vicent Sanchis, director de TV3. De fet, es pot sentir l’exconsellera Clara Ponsatí convençuda, en una conversa privada, que no s’arribaria a proclamar la independència. I gairebé va ser així. “Carles Puigdemont estava a punt de convocar eleccions el 26 de setembre a les tres de la matinada, però Santi Vila li va suggerir que millor que ho fes l’endemà perquè en aquella hora no hi havia ningú a les redaccions dels mitjans”, expliquen els creadors de Dues Catalunyes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona