Política

Corbyn s’obre a un segon referèndum pel ‘Brexit’

Hi donarà suport si els delegats ho aproven, demà, durant el congrés laborista

Alguns mitjans especulen amb la possibilitat que May convoqui eleccions generals anticipades al novembre

El líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, va declarar ahir, abans de l’inici del congrés del seu partit, que durarà fins dimecres, que donarà suport a un segon referèndum del Brexit si els delegats de la formació accepten una moció que es votarà demà. Cent districtes electorals laboristes (d’un total de 257) van demanar la inclusió d’aquesta moció. Corbyn és contrari a la convocatòria d’una altra consulta i ahir la va tornar a descartar, però va admetre que l’acceptarà si el seu partit l’aprova. Considera que tot dependrà de la redacció de la moció i va confessar que ell prefereix demanar unes noves eleccions. “Vejam què passa durant el congrés, òbviament jo estic compromès amb la democràcia del partit”, va dir en una entrevista a la BBC.

No obstant això, el líder sindical Leon McCluskey, que també participa en el congrés, va declarar que el referèndum hauria d’excloure l’opció de la permanència a la Unió Europea (UE). La posició de Corbyn sobre el Brexit ha estat sempre molt ambigua. Tot i no ser partidari de continuar a la UE, va fer campanya en contra del Brexit, una campanya molt fluixa que va centrar en la defensa dels drets dels treballadors i del medi ambient i que va ser molt criticada dins del seu partit.

Igual que el conservador, que farà el seu congrés al final de la setmana, el Partit Laborista està dividit pel Brexit i vol exhibir una posició ferma sobre aquest afer al final del la seva cita anual per poder-se aprofitar de la guerra interna que hi ha ara mateix en les files tories.

Quant al govern, la situació en aquests moments respecte al Brexit és més incerta i tensa que mai. Londres i Brussel·les volen tancar un acord abans de la cimera europea del 18 d’octubre.

Si finalment la primera ministra May pacta un acord amb Brussel·les, s’haurà de votar el novembre al Parlament de Westminster. Corbyn està disposat a rebutjar-lo si no respecta els drets dels treballadors i el medi ambient.

En aquest sentit, el Sunday Times filtrava ahir, citant fonts de Downing Street, que May consideraria de convocar eleccions generals anticipades al novembre per mirar de salvar el pla del Brexit (rebutjat per la UE) i el seu càrrec.

May ja va avançar eleccions el juny de l’any passat per aprofitar l’ampli avantatge que tenia en els sondejos i arribar reforçada a l’inici de les negociacions amb la UE i va perdre la majoria absoluta. El ministre del Brexit, Dominic Raab, descarta aquesta possibilitat.

Ara mateix, els laboristes mantenen un avantatge de quatre punts respecte dels conservadors en intenció de vot, 41%-37%.

LA FRASE

Les negociacions [del ‘Brexit’] estaven destinades a ser dures, i més encara en l’etapa final
Theresa May
PRiMERA MINISTRA BRITÀNICA

Més pressió interna a la ‘premier’

Daniel Postico

El ministre de l’Interior britànic, Sajid Javid, presentarà avui els plans del govern per retirar l’estatus especial que tenen ara mateix els europeus que viuen al país, un cop es posi fi a la lliure circulació de persones el 29 de març, i igualarà els seus drets als de la resta d’immigrants.

S’espera que ministre de Finances, Philip Hammond, demani que es mantingui el seu estatus per no perjudicar l’economia, cosa que intensificarà la guerra interna perquè ell lidera la facció proeuropea tory. S’espera que la confrontació dins del partit s’incrementi també quan els dos ministres dimissionaris, Boris Johnson i David Davis, donin suport a un pacte alternatiu al que ofereix May i proposin solucionar el problema de la frontera nord-irlandesa amb tecnologia. L’excap de gabinet de Davis, Steward Jackson, va avisar May que li donava deu dies per defensar el pla alternatiu o forçaria la seva dimissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona