Política

Trump, contra la globalitat

El president nord-americà rebutja el multilateralisme des del podi de les Nacions Unides

El mandatari acusa l’Iran de sembrar “caos, mort i destrucció” i fa una crida internacional per aïllar la República Islàmica

Donald Trump va arribar tard a la seu de les Nacions Unides. Tant, que es va haver de canviar l’agenda de l’Assemblea General de l’ONU: si tradicionalment els EUA tenen el segon torn, aquest any va ser el tercer. Tot i que no era la primera vegada que li passava a un president nord-americà (Barack Obama també va fer tard el 2016), el significat amb Trump és molt diferent, com un missatge ocult de la desídia pel multilateralisme.

Seguint el patró marcat l’any passat, Trump es va fer fort en el seu eslògan Els Estats Units, primer, amb un rebuig total a qualsevol tipus de “control, dominació i govern global” que afecti els interessos nord-americans.

El podi de les Nacions Unides, emblema del multilateralisme, va ser l’altaveu de la defensa de la “sobirania” tal com l’entenen els EUA: participar el mínim possible en els problemes globals, sempre que no interfereixin en l’interès nacional, un “futur de patriotisme i orgull”, que són els ingredients bàsics per a la prosperitat.

Semblava que Trump volia justificar totes les accions preses pel seu govern per minimitzar la seva implicació en la comunitat internacional: la sortida del Consell de Drets Humans, l’atac al Tribunal Penal Internacional, la retirada de fons a l’Agència de Refugiats Palestins i l’amenaça de retallar en un 25% l’aportació als cascos blaus.

La lleialtat que ha guiat el seu mandat internament és, de manera definitiva, el marc en què es basarà la política internacional dels EUA. Quan hi hagi interès en avenços cap a la direcció que vol Washington, tot anirà bé. “A partir d’ara, només donarem ajuda als que ens respectin”, va resumir. Com tothom esperava, el punt fort del discurs va ser l’atac a l’Iran, un règim que va qualificar de “dictadura corrupta” que no respecta “fronteres ni veïns” i que només vol sembrar “caos, mort i destrucció”.

“Demanem a totes les nacions que s’aïlli el règim iranià”, va exigir, una amenaça perquè els seus homòlegs mundials segueixin les seves passes o assumeixin les conseqüències. “No podem permetre que el principal patrocinador de terrorisme del planeta tingui armes perilloses”, va dir per justificar la sortida del pacte nuclear amb Teheran i la recuperació de les sancions.

En contraposició, el president francès, Emmanuel Macron, que va parlar minuts després, va insistir en “el diàleg i el multilateralisme” per resoldre la qüestió iraniana, i es va convertir així, un any més, en l’antagonista de Trump en el fòrum internacional.

No obstant l’atac, i en la seva ambivalència habitual, Trump va dir que podria ser (i que fins i tot ho desitjava) que la relació amb l’Iran seguís la mateixa trajectòria que la relació amb Corea del Nord. El president dels EUA no va amagar que està satisfet amb els resultats de l’estratègia de l’any passat amb Pyongyang, on va passar del “petit home coet” i la promesa de “destrucció total” a la pròxima organització d’una segona cimera de líders, tot i que encara no hi ha cap compromís en ferm de desnuclearització. “Vull agrair al president Kim [Jong-un] el seu valor i les passes que ha fet”, va dir.

L’altre objectiu dels càstigs nord-americans va ser la Veneçuela de Nicolás Maduro. Després de fer menció a la “tragèdia humana” que es viu al país sud-americà, Trump va fer una crida a “restaurar-hi la democràcia”. Minuts després, en presència del seu homòleg colombià, no va descartar una acció militar per canviar el règim. “Podria ser derrotat molt ràpidament”, va assegurar. De moment, els Estats Units van posar sancions a la dona i a la vicepresidenta de Maduro, una acció “covarda” segons el líder veneçolà.

Crítiques múltiples

La llista dels criticats per Trump va ser extensa. En algun moment del discurs, va amenaçar els països de l’OPEC pels alts preus del petroli, l’Organització Mundial del Comerç per haver permès pràctiques injustes contra els Estats Units, i fins i tot Alemanya per una presumpta dependència energètica de Rússia.

Trump no va sortir victoriós de l’ONU. No només perquè la majoria dels líders que el van succeir al podi van defensar el multilateralisme, en oposició ferma i unitària a la doctrina del president nord-americà, sinó també perquè, en un moment únic, els delegats presents a l’ONU li van abaixar els fums i van riure de manera evident de les hipèrboles, el desconeixement i les fal·làcies sobre el bon moment intern dels EUA. Trump, capcot, va haver de sucumbir i acceptar la derrota. “No esperava aquesta reacció, però ja està bé”, va dir.

LES FRASES DE TRUMP

Rebutgem la ideologia de la globalitat i abracem la doctrina del patriotisme
A partir d’ara només donarem ajudes a aquells que ens respectin i siguin els nostres amics amb franquesa

Guterres alerta de l’auge populista

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va advertir ahir els líders mundials sobre l’auge del populisme en l’obertura dels debats de l’Assemblea General. “Els valors universals s’estan erosionant. Els principis democràtics estan sota setge. L’estat de dret està minat. La impunitat creix, amb líders i estats empenyent-ne els límits a casa i en l’arena internacional”, va expressar Guterres, que va obrir el fòrum després que l’auditori guardés un minut de silenci en memòria del desaparegut cap de les Nacions Unides, Kofi Annan.

El diplomàtic portuguès va fer un retrat fosc del món actual i va subratllar que la gent “està perdent l’esperança” en les institucions i que és víctima de l’augment de les desigualtats. “Els immigrants i els refugiats s’enfronten a la discriminació i a la demagògia en el context d’una cooperació internacional clarament insuficient”, va avisar. I també va denunciar el “tancament de fronteres a la immigració irregular” i la violació dels drets humans en el marc de la lluita contra el terrorisme i a causa d’aquells dirigents que veuen els veïns com persones perilloses. “Ens hem de basar en els fets i no en la por”, va reblar l’alt responsable de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona
Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA