Política

El Senat insta el govern espanyol a garantir la lliure elecció de la llengua vehicular a l’escola

Aprova una moció del PP que demanar assistència social, jurídica i material a “totes les víctimes” del procés d’“imposició” de la llengua a Catalunya, el País Valencià i Balears

“Volen un país en qupe el català no existeixi i la cultura catalana sigui merament folklòrica”, acusen des d’ERC

El ple del Senat ha aprovat aquest dimecres instar el Govern espanyol a procurar assistència social, jurídica i material a “totes les víctimes” del procés d’“imposició” de la llengua a Catalunya, el País Valencià i Balears i a garantir la llibertat dels pares per elegir la llengua vehicular dels seus fills.

El text aprovat -amb 144 vots a favor, 103 en contra i 4 abstencions- és una moció del PP que reclama que aquesta atenció s’articuli a través d’una Oficina d’atenció al ciutadà a les delegacions del Govern que tramiti les sol·licituds d’”aquells espanyols afectats per la política de discriminació lingüística”.

“No podem quedar-nos quiets davant la imposició i el xantatge lingüístic al qual se sotmet als pares a l’hora d’escolaritzar els seus fills en no poder elegir la llengua vehicular”, ha sostingut la senadora popular Salomé Pradas.

Segons ha indicat, el model d’immersió lingüística del català “mai” ha estat avalat pel Tribunal Constitucional ni pel Suprem “ni tan sols” pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, malgrat el que la Generalitat “incompleix” les sentències, “ataca a qui decideix no parlar català” i “segreguen els nens”, als quals “fins i tot els assenyalen al més pur estil supremacista”.

Rebuig de l’oposició

Arguments que han rebutjat rotundament els portaveus de Compromís, ERC, PDeCAT i Units Podem, en considerar que l’únic objectiu del PP és “aniquilar” un model “d’èxit”.

“Odien tot allò que no sigui el castellà i es dediquen a atacar-lo”, ha criticat Carles Mulet (Compromís), mentre que Oscar Guardingo (Units Podem) ha qualificat la iniciativa del PP de “moció de l’odi” i ha dit que Espanya “no necessita atiar el foc”, i Joan Bagué (PDeCAT) ha opinat que és un “monument a la fal·làcia”.

“Allò que el seu cos els demana, potser no tots els senadors però alguns d’ells sí, és presentar una moció demanant que es prohibeixi el català perquè el que volen és un país en el qual el català no existeixi i la cultura catalana sigui merament folklòrica”, ha manifestat Bernat Picornell (ERC).

Per a Ciutadans, que s’ha abstingut, la iniciativa del PP és “oportunista” i “arriba tard”, mentre que la senadora del grup basc María Eugenia Iparragirre ha criticat la “intencionalitat política” de la moció.

Des del PSOE, Modesto Pose ha lamentat que els populars “estiguin aquí per ficar el dit a l’ull” i els ha demanat que “baixin de la muntanya i ajudin a governar Espanya: “almenys, no destorbin”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona