Política

El Poder Judicial no investigarà el xat dels jutges

Indiquen que els insults contra els independentistes catalans podrien ser una falta lleu, però que està prescrita en haver passat sis mesos des dels escrits

La multa al jutge Frederic Vidal es manté

Els insults i vexacions contra ciutadans i líders independentistes catalans escrits per un grup de jutges en un xat corporatiu quedarà impune. Fonts del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) van assegurar ahir que aquestes afirmacions podrien ser constitutives d’una sanció administrativa lleu; però, en haver passat sis mesos des que van ser escrites, durant el setembre i l’octubre passats, ja han prescrit. També es precisa que hauria calgut una denúncia a títol individual per poder investigar els fets.

Per contra, tot i que ara es defensa que el correu dels jutges és d’àmbit privat, el CGPJ no es planteja pas retirar la multa de 600 euros que va imposar al magistrat Frederic Vidal, titular d’un jutjat contenciós administratiu de Barcelona, que va qualificar de “terrorisme policial” les càrregues policials a les escoles durant l’1-O. Fonts del CGPJ van indicar que la denúncia contra Vidal va ser immediata, malgrat que va ser un company de la judicatura qui va filtrar els seus comentaris en un diari digital, i el Poder Judicial va tenir l’excusa per iniciar el seu expedient sancionador. A part, un jutge de Barcelona té des del juliol passat una causa oberta contra Vidal per injúries als cossos policials, acusat per la fiscalia.

Així, la difusió de fa unes setmanes dels missatges injuriosos dels jutges (criticat per un grup de jutges, tot i que al jutge Vidal el van delatar també companys) se salva per la prescripció. De res serveixen les queixes de polítics catalans al Poder Judicial ni de la consellera del Departament de Justícia, Ester Capella, perquè –segons el CGPJ– cal una denúncia formal.

Aquest xat va ser creat per l’òrgan de govern dels jutges com una eina d’intercanvi de jurisprudència i la connexió va ajudar-los a organitzar-se durant les vagues convocades per reclamar millores. Però una minoria –segons alguns jutges– responen amb desqualificacions a comunicats d’associacions i notícies. Per alguns, amb el jutge Vidal el CGPJ ha actuat amb un criteri diferent.

En aquest sentit, el president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, acompanyat de la vocal del consell Roser Bach i del president del TSJC, Jesús María Barrientos, van inaugurar ahir el curs de la promoció 69a de jutges a l’Escola Judicial, a Vallvidrera. Barrientos va convidar els 62 jutges (només sis residents a Catalunya), a “aprofitar la seva estada en aquesta terra, i que facin abstracció de la Catalunya tensionada políticament i s’integrin en la Catalunya centrada en la quotidianitat de la seva gent, que és tolerant i integradora”.

LA XIFRA

62
jutges a l’Escola Judicial.
Són 33 dones i 29 homes que es formaran durant un any al centre situat a Vallvidrera.

El TSJC recupera la confiança en els Mossos

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, va revelar ahir que hi va haver “un trencament de confiança” dels jutges, especialment els d’instrucció, amb el cos dels Mossos d’Esquadra en veure la seva actuació, qualificada de “passiva”, en no aturar el referèndum de l’1-O, com ordenava el mandat judicial. En una trobada amb periodistes a l’Escola Judicial, Barrientos hi va afegir que ara “aprecien i valoren l’esforç de la direcció dels Mossos” per recuperar la confiança, i va situar aquest fet des del moment del control assumit pel comissari Ferran López, amb el 155, com amb l’actual cúpula i el nou cap, Miquel Esquius. El president del TSJC també va detallar que ara s’han tornat a reunir les comissions amb el Departament de Justícia, mig aturades des de la reunió amb l’exconseller Carles Mundó, el maig del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia