Política

La substitució dels diputats s’encalla i posa en risc el ple

El dictamen passa el primer filtre, però el lletrat major indica que el redactat obliga a aprovar la cessió de drets per majoria absoluta

JxCat, ERC i els comuns no sumen i la CUP no concreta el vot

La substitució dels diputats processats va passar ahir el primer tràmit en comissió parlamentària i dimarts arribarà al ple per a l’aprovació definitiva. Tanmateix, durant el debat entre els grups va sorgir la sorpresa. Perquè el segon punt tiri endavant en el ple, el que fa referència a la substitució dels diputats mitjançant la designació d’un altre membre del grup, caldrà majoria absoluta i a hores d’ara aquesta no està garantida.

Així ho assenyalava ahir el lletrat major, Joan Ridao, que entén pel redactat del text que els dos punts que es portaran a votació, el de la suspensió i el de la substitució, s’apliquen en virtut de l’article 25 del reglament de la cambra, que recull que els acords es prenen per majoria absoluta. Tanmateix, ERC és del parer que, en el segon cas, en tractar-se d’una substitució, no cal aquesta aritmètica i amb una majoria simple, que sí que tenen, ja n’hi hauria prou. Arran d’aquesta nova polèmica es va optar perquè sigui la mesa del Parlament, que es reunirà dimarts al matí abans del ple, la que resolgui els dubtes generats i decideixi si cal majoria simple o absoluta per tirar endavant la substitució dels diputats afectats. La decisió, però, un cop més, esdevé conflictiva, ja que, si finalment no hi ha un acord, això pot fer perillar la celebració del debat de política general que ha de començar dimarts mateix a la tarda amb la intervenció del president Quim Torra. La raó, la votació de les resolucions que es faria dijous al matí, ja que sense la substitució dels diputats, JxCat i ERC s’arrisquen a perdre els punts que han de marcar el full de ruta d’aquesta legislatura.

Aritmètica i falta de vots

Si calgués majoria absoluta, aquesta no està assegurada. JxCat i ERC tenen previst sumar els vuit escons de Catalunya en Comú a la seva proposta de substitució, però veuen complicat que la CUP hi doni suport perquè implica l’acatament judicial. De fet, ahir els anticapitalistes van ser els únics que van presentar esmenes al dictamen i ho van fer per reclamar, precisament, que es retirés aquest punt, petició que va ser rebutjada.

Però no tot és una qüestió de sumes, ja que el problema s’origina quan JxCat i ERC no poden sumar el vot dels diputats afectats: els sis que estan processats, Puigdemont, Junqueras, Romeva, Sànchez, Turull i Rull, ni tampoc el de Comín, que va retirar la delegació de vot quan la justícia belga va ordenar la seva llibertat. Són set vots menys dels 66 que tenen JxCat i ERC. Ho va confirmar ahir el secretari general de la cambra catalana en la junta de portaveus celebrada també ahir per ordenar el ple de la setmana que ve. El motiu és que, de facto, els diputats ja van ser suspesos automàticament al juliol amb la resolució del jutge Llarena i els lletrats consideren que ja no poden votar com, de fet, ha passat des del juliol. Davant d’aquests fets, la CUP va retreure als grups de JxCat i ERC que, de portes endins, donessin per feta la suspensió dels seus diputats i, de portes enfora, ho volguessin traslladar a votació en un ple. L’argument que van esgrimir els republicans és que els diputats no podien votar per una qüestió d’incompatibilitat, no pas per estar suspesos, ja que estan afectats per la mesura.

I mentre Ciutadans s’absentava de la comissió per evitar votar el trasllat del dictamen al ple amb anuncis de querella per als membres de la mesa i el lletrat, els socialistes aprofitaven el seu torn de paraula a la comissió per carregar contra JxCat i ERC. “Farien bé de ser honestos, estem escenificant i nosaltres estem cansats de fer de figurants, diguin als seus votants que acabaran acatant”, els etzibava la diputada Alícia Romero per referir-se al dictamen que anirà al ple i, més concretament, al primer punt que es portarà a votació i que ha d’impedir acatar la suspensió que, d’altra banda, ja es practica de manera parcial. A més de no exercir el dret a vot, els diputats també tenen retirada l’assignació econòmica.

LES FRASES

Ens toca defensar l’autonomia del Parlament i la separació de poders
Gerard Gómez del Moral
diputat portaveu d’erc
Això és una escenificació, siguin honestos i diguin als seus votants que estan acatant l’ordre
Alícia Romero
diputada del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona