Política

Avalen la majoria simple per a la suspensió dels diputats

El secretari general del Parlament exposarà a la mesa que no cal la majoria absoluta per aprovar designar algú del grup que voti pels processats

Torra obre a la tarda el debat de política general

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, va traslladar ahir als coordinadors dels grups que la votació d’avui al ple convocat a les dotze del migdia perquè voti sobre la suspensió dels sis diputats processats per rebel·lió pel jutge Pablo Llarena i la designació de companys per tal que exerceixin els seus vots, requerirà la majoria simple de l’hemicicle per aprovar-se, segons van avançar ahir fonts parlamentàries a l’ACN. Amb això, no caldria la majoria absoluta, tal com va defensar divendres passat el lletrat major, Joan Ridao, en la comissió de l’Estatut del Diputat que va aprovar el preceptiu dictamen previ.

Després que ja s’hagi pactat el vot afirmatiu de Catalunya en Comú Podem, JxCat i ERC s’asseguren així que tira endavant la substitució de facto dels processats, tot i que la CUP no ha fet oficial què votarà. De fet, els anticapitalistes van ser els únics divendres que van presentar esmenes al dictamen, per reclamar precisament que es retirés aquest segon punt, petició que va ser rebutjada. El fet que Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva ja no puguin votar avui –alguns asseguren que per incompatibilitat; altres, que perquè ja estan suspesos– i tampoc ho pugui fer Toni Comín, que no té el vot delegat des que no té cap compte pendent amb la justícia belga, fa que els 66 escons d’ERC i JxCat baixin a 59, i ni tan sols sumant-hi els vuit dels comuns arribin als 68 de la majoria absoluta.

Muro, que té un càrrec de més rang que Ridao, tornarà a exposar el seu criteri amb la presentació d’un informe propi a la mesa que se celebrarà avui a les deu del matí, i aquest òrgan no es preveu que prengui cap altre acord sobre la qüestió. El secretari general de la cambra argumentarà que l’article 25 del reglament només especifica que la majoria absoluta és per votar sobre les suspensions dels diputats, és a dir, el primer punt del dictamen, en què sí que es comptarà probablement amb el vot dels cupaires perquè siguin rebutjades formalment, tot i que en la pràctica els afectats ja no estiguin percebent cap sou des del juliol. En canvi, Muro considera que el punt dos, que fa referència a la designació d’altres diputats perquè exerceixin els drets polítics del processats –cosa que el mateix Llarena suggeria en la seva interlocutòria per evitar alterar les majories parlamentàries–, requereix la majoria simple, com la majoria de votacions de la cambra.

Comença el debat

Després que al juliol ja se suspengués l’últim ple abans de votar res per la manca d’acord entre ERC i JxCat sobre l’aplicació de la interlocutòria de Llarena, era imprescindible arribar a una solució abans d’un nou ple, en aquest cas el de política general, per evitar distorsionar les votacions que es produeixin de les propostes de resolució, en principi previstes per dijous al migdia. El debat arrencarà avui a dos quarts de cinc de la tarda amb la intervenció del president Quim Torra, sense límit temporal. Demà parlaran tots els grups per contestar-li i presentar les seves propostes, i s’obrirà un període d’esmenes en què podran transaccionar els textos a votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Kuwait

El primer ministre forma un nou govern enmig d’una crisi política

Barcelona
Política

El PSC guanya, mentre el vot independentista recula

barcelona

Junts+ guanyaria a Girona, segons el sondeig de TV3

GIRONA
POLÍTICA

Illa, guanyador amb 37 o 40 escons, seguit de Junts (33-36) i ERC (24-27), segons el sondeig de 3Cat i RTVE

BARCELONA
Guerra a Gaza

Egipte se suma a la demanda per genocidi contra Israel al TIJ

Barcelona
Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

La participació a les 18 hores s’alenteix i s’equipara a les més baixa del 2021

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona