Política

Torra s’adreça als líders mundials defensant una mediació pel referèndum

El president de la Generalitat assegura que si s’alliberen els polítics a la presó, estarà disposat a explorar “totes les possibilitats” amb Madrid

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i als principals líders mundials en què defensa la necessitat d’una mediació per negociar un referèndum. La carta està datada del 26 de setembre, així doncs, és anterior a la que va enviar ahir per demanar la data d’una reunió amb Sánchez. En la missiva, Torra es dirigeix al president espanyol i ha enviat una còpia als líders de la Unió Europea, al president dels Estats Units, Donald Trump, al papa Francesc, al president de la Xina i als líders de països sensibles amb les demandes independentistes com Ucraïna i Kosovo. Torra demana a Sánchez que insti la fiscalia a retirar els càrrecs contra els líders independentistes empresonats i assegura que si surten de presó, Catalunya està disposada a explorar “totes les possibilitats” amb Madrid.

Amb l’objectiu d’internacionalitzar la situació a Catalunya , Torra demana formalment al govern espanyol que autoritzi una mediació “sense precondicions” com més aviat millor i assegura que la situació “no és insalvable”.

Concretament li demana a Sánchez que esculli “un o més mediadors institucionals i observadors” per facilitar el diàleg i assegura que Catalunya està preparada per fer el mateix.

Torra defensa en la carta que el seu objectiu en una “negociació amb mediació” és un referèndum “legal, vinculant i just” amb el compromís de les dues parts d’acatar el resultat que en sortís. I en aquest sentit, afegeix que l’objectiu no és aconseguir la independència “de manera immediata”.

Així mateix, Torra avisa que si no hi un diàleg significatiu, el judici i la condemna dels presos polítics provocarà una “aclaparadora demanda d’independència immediata”. Finalment, conclou la carta apostant per una “transició acordada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.